Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro

2 min.

De Colruyt Group heeft in het voorbije boekjaar, dat liep tot eind maart, een nettowinst geboekt van 1,05 miljard euro. Dat is vooral te danken aan een eenmalige meevaller van 678 miljoen euro uit de verkoop van de offshore windenergieactiviteiten (Parkwind), zo heeft de groep uit Halle, met winkels als Spar, Colruyt, Okay en Bio-Planet, dinsdag bekendgemaakt.

Lees hieronder het bericht uit Made in Antwerpen

Uitgezonderd de eenmalige effecten realiseerde de groep een nettowinst van 357 miljoen euro, tegen 201 miljoen euro het boekjaar ervoor. De operationele winst (ebit) nam toe tot 470 miljoen euro, goed voor een operationelewinstmarge van 4,3 % (tegen 2,9 % het jaar voordien). De omzet ging 11,9 % hoger tot ruim 10,8 miljard euro.

CEO Stefan Goethaert zegt tevreden terug te blikken. "In een blijvend uitdagende en zeer concurrentiële context zijn we erin geslaagd significant betere resultaten neer te zetten dan vorig jaar." Het marktaandeel van de winkelformules Colruyt, Okay en Spar nam toe tot 32,1 %, tegen 30,5 % in het boekjaar 2022-2023. De raad van bestuur stelt een brutodividend voor van 2,38 euro per aandeel (waarvan 1 euro al als interimdividend werd uitgekeerd).

Wat het huidige boekjaar betreft, verwacht de groep dat "de sterke competitiviteit op de Belgische retailmarkt zich zal voortzetten". Zelfstandige winkeluitbaters zijn vaker open op zondag, de prijs- en promodruk houdt aan en het marktaandeel staat onder druk, klinkt het onder meer. Colruyt Group verwacht de winstcijfers van het voorbije boekjaar te evenaren (uitgezonderd eenmalige effecten en verkochte activiteiten).

"De groep blijft inzetten op groei over alle activiteiten heen (onder andere door de integratie van eerdere acquisities, door expansie en door doelgerichte opportuniteiten), op processen en de beheersing van haar operationele kosten", luidt het.

Er waren de laatste tijd heel wat veranderingen bij de groep. Er was niet alleen de verkoop van Parkwind aan de Japanse energiemaatschappij JERA, ook speelgoedwinkelketen Dreamland, babywinkelketen Dreambaby en de DATS 24-tankstations werden verkocht. Anderzijds werden in België 54 Match- en Smatch-winkels overgenomen en was er in Frankrijk de overname van voedingsdistributeur Degrenne Distribution.

Colruyt Group herbergt nog activiteiten als de online apotheek Newpharma, fitnessketen Jims, fietswinkelketen Bike Republic, The Fashion Society (met kledingwinkelketen ZEB), en groothandels- en foodservice-activiteiten.

Bron: www.made-in.be/antwerpen

Gerelateerde artikels

Mooie combinatie van digitalisering én beleving
AllesMAG, niets moet!

Vakantiepocket bij het SuperMAG

AllesMAG, niets moet!

2 min.
Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen

Actueel

Mooie combinatie van digitalisering én beleving
AllesMAG, niets moet!

Vakantiepocket bij het SuperMAG

AllesMAG, niets moet!

2 min.
Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen
schermafbeelding-2024-06-18-om-07-45-36.png

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy