Verhoging uitkeringen eerste stap?

3 min.

De vakbonden en de werkgevers zijn het in de Nationale Arbeidsraad eens geraakt over de verdeling van de welvaartsenveloppe, een budget van 800 miljoen euro voor het verhogen van de uitkeringen en de pensioenen.

Traditioneel sluiten de sociale partners één groot akkoord over enerzijds hogere uitkeringen en anderzijds een loonsverhoging. De werkgeversorganisaties stuurden daar ook nu op aan, maar de vakbonden zijn die koppeling beu en eisten dat eerst een akkoord wordt gesloten over de welvaartsenveloppe.

In het loonoverleg hebben ze, omdat de lonen slechts met maximaal 0,4 % boven op de index mogen stijgen, weinig zin. Het overleg belandde zo in een patstelling, die premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) konden doorbreken met een eigen voorstel voor zowel de welvaartsenveloppe als het loonoverleg.  

De enveloppe wordt deels gebruikt om de minimumpensioenen met 2 % te verhogen, wat de Vivaldi-coalitie helpt bij het nakomen van haar belofte om de minimumpensioenen tot 1.500 euro te verhogen. De werkgevers hopen dat een akkoord over de welvaartsenveloppe de vakbonden ertoe aanzet ook een loonakkoord te sluiten. In haar voorstel komt de regering de werkgevers tegemoet. Er wordt bevestigd dat de lonen dit en volgend jaar maximaal met 0,4 % mogen stijgen boven op een verwachte indexering van 2,8 %.

Wel bevestigde de regering De Croo dat in ondernemingen, die tijdens de coronacrisis goed hebben geboerd, ruimte moet zijn voor eenmalige extra’s: premies of extra stortingen voor het aanvullend pensioen. Maar die ruimte is er alleen na een nationaal akkoord. Dat de lonen dit en volgend jaar met maximaal 0,4 % boven op de index mogen stijgen, blijft echter moeilijk liggen bij de bonden. De deadline voor het loonakkoord is 1 mei.

Gerelateerde artikels

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy