Vakbondsacties bij Lidl

3 min.

Een op de drie winkels van Lidl, maar ook twee van de vijf opslagplaatsen waren gisteren getroffen door vakbondsacties. Lidl stuurde deurwaarders af op de distributiecentra in Gullegem en Genk. Op die laatste plek dreigden ze met boetes. Intussen zijn de stakingsposten opgeheven.

De vakbonden bij Lidl, dat in België 309 winkels telt en zo'n 10.000 werknemers tewerkstelt, klagen al lang over de hoge werkdruk. Vier jaar geleden leidde dat tot een forse staking die op 1 mei 2018 uitmondde in een akkoord. Dat bepaalde dat elke winkel recht had op 42 uren extra personeel per week.

Volgens Wouter Parmentier van ACV Puls wilde Lidl daar 20 uur van afknijpen. Bart Leybaert van het BBTK wijst erop dat Lidl ook extra taken in diezelfde 42 uur stopte. Een ander punt was dat een beloofde 'interne commerciële ploeg', die zou bijspringen voor taken zoals het ophangen van affiches, er niet kwam.

Volgens Lidl lag de oorzaak bij de krapte op de arbeidsmarkt. Isabelle Colbrandt, de woordvoerster van Lidl, ging niet in op concrete vragen. "Onze ambitie is om zo snel mogelijk met de vakbonden te kunnen spreken om hen toe te lichten wat er allemaal op tafel ligt. We zouden hen de voorstellen uit de verzoeningsvergadering willen kunnen toelichten", zei Colbrandt.

Of er al contact was gelegd voor een nieuw gesprek en wat de precieze pijnpunten waren, wilde Colbrandt niet kwijt. "We willen dat niet via de pers bespreken."

Lidl groeide de afgelopen jaren snel door winkels toe te voegen en ook de winkelformule bij te sturen. Personeelsleden klagen erover dat ze onvoldoende tijd hebben om zowel de kassa te doen als te maken dat de palletten met producten in de rekken -terechtkomen. Mogelijk vandaag al moet blijken of Lidl erin slaagt de zaak te ontmijnen of dat de actie dit weekend verdergaat.

 

Gerelateerde artikels

Zeg niet zo maar tomaat tegen een Stoffels tomaat
En daar komt de ecoscore!
Pauwels Sauzen onder eigen merk

Actueel

Zeg niet zo maar tomaat tegen een Stoffels tomaat
En daar komt de ecoscore!
Pauwels Sauzen onder eigen merk
cover-supermag-okt-2021-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy