UNIZO schetst somber beeld in de Kamer en hoopt op Europese oplossing

2 min.

Energie
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

De zelfstandigen, kmo's en bedrijven in ons land staan er niet goed voor en als er geen maatregelen worden getroffen, dreigt structurele economische schade. Dat was de boodschap van onder meer UNIZO tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Economie woensdagvoormiddag. 

De bedrijven, kmo's en zelfstandigen in ons land lijden onder de fors gestegen energieprijzen en loonkosten. Bovendien is de impact van die factoren nog niet volledig zichtbaar: voor veel bedrijven moeten de leveringscontracten voor gas en elektriciteit pas eind dit jaar vernieuwd worden aan de huidige extreme tarieven.

Omdat België als enige land in Europa een systeem van automatische aanpassing van de lonen aan de inflatie kent, dragen de bedrijven bij ons een "substantieel groter deel van de last", lichtte hoofdeconoom bij het Verbond voor Belgische Ondernemingen (VBO) Edward Roosens toe.

Omdat veel bedrijven de fors duurdere energieprijzen en loonkosten niet of amper kunnen doorrekenen aan de consument, gaan ondernemingen met een gemiddeld energieverbruik zware verliezen tegemoet, voorspelt hij, en dat zal leiden tot jobverlies en een terugval in de investeringen.

Ook bij Unizo heeft men het over een "dramatische situatie". Johan Bortier, directeur van de studiedienst van de zelfstandigenorganisatie, pleitte voor bijkomende maatregelen. De werkgevers kijken daarvoor in de richting van Europa, waar zaken als een flexibele gascorridor, groepsaankopen van gas en de loskoppeling van de prijzen van gas en elektriciteit beslist kunnen worden.

Maar de organisaties stellen ook de automatische loonindex in vraag. Bortier kijkt daarbij vooral naar 2023: omdat ruim de helft van de werknemers doorheen het jaar al loonsaanpassingen heeft gekregen, zou het "onbillijk" zijn om dat in januari niet te doen voor de werknemers wiens loon nog niet is aangepast. "Maar de opbouw van loonkosten zal zich vanaf 2023 herhalen. Tussen nu en januari moeten we een verstandige ingreep doen om dat te vermijden", aldus Bortier.  

Bron: Belga - wo. 09 nov. 2022

Gerelateerde artikels

Koopkrachtpremie voor winstbedrijven en werkbonus
"Te weinig aandacht voor bedrijven die verlies lijden"
Geen doorbraak in prijsplafond energieprijzen

Actueel

Liefdevolle bioteelt
Kleurden onze Rode Duivels té rood?
Lekker en gezond richting feesten
cover-van-supermag-oktober-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy