UNIZO en Buurtsuper.be stellen energieplan voor aan regering

5 min.

Energie
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Buurtsuper.be liet eerder al weten dat de meerderheid van de zelfstandige supermarkten en speciaalzaken dit jaar verlies zullen maken door de stijgende energieprijzen (zie artikel hieronder).

Danny Van Assche van Unizo benadrukte deze week in de pers dat de overheid dringend moet ingrijpen. Dit is het energieplan dat hij, samen met Buurtsuper.be, voorstelde aan de regering. 

“We vrezen dat de strop rond de nek van veel bedrijven deze winter dermate strak wordt dat er veel slachtoffers zullen vallen”, zei Danny Van Assche, de topman van Unizo. “Om bedrijven rendabel te houden, moeten de gasprijzen naar beneden door middel van plafonnering en er moet een steunsysteem komen om bedrijven in moeilijkheden te helpen.”

"De sterk gestegen energieprijzen kunnen de cashflow bij kmo’s hypothekeren met negatieve impact op aankoop van noodzakelijke grondstoffen en hulpstoffen, wat dan weer gevolgen heeft voor de afzet en rendabiliteit. Zo zal er een negatief effect zijn op productie, investeringen en omzet."

"Niets doen aan de torenhoge energieprijzen voor kmo’s zal de samenleving geld kosten, wellicht meer dan de realistische energiemaatregelen die UNIZO en Buurtsuper.be voorleggen aan de regering. De voorstellen kunnen eenvoudig én op korte termijn doorgevoerd worden", aldus Unizo en Buurtsuper.be.

Dit zijn de vijf concrete maatregelen uit het energieplan. 

1. De bijzondere accijns op elektriciteit moet onmiddellijk op het Europees minimum gezet worden

De verschillende federale heffingen op de elektriciteitsfactuur werden omgezet naar één bijzondere accijns, waardoor een hervorming makkelijker stuurbaar wordt en sneller kan gebeuren. 

Als voor bedrijven-middenspanningsklanten de accijnzen op het Europees minimum gezet worden dan gaat het voor hen al snel om een korting van circa 4.000 euro per jaar. Aan de huidige hoge elektriciteitsprijzen zou ook voor bijvoorbeeld de buurtsupermarkt de elektriciteitsfactuur met circa 4.000 euro op jaarbasis kunnen dalen.

2. Energie-investeringsaftrek van 45,5 % voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie door ondernemingen

In Nederland geldt een hoge investeringsaftrek voor investeringen in de zo gewenste energietransitie. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag het bedrijf van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2021 en 2022 is de aftrek 45,5%, dit is veel meer als bij ons.

Het Belgische federale niveau moet dringend hetzelfde doen als Nederland. Dit heeft geen onmiddellijk effect op de energieprijzen maar zo kunnen onze ondernemers wel een groot stuk cofinanciering krijgen via een fiscaal instrument wanneer ze toekomstgericht investeren.

3. Regionale openbarendienstverplichtingen uit de distributienettarieven halen

Wij vragen aan de Vlaamse overheid om nog een extra inspanning te doen zodat een groter bedrag aan openbaredienstverplichtingen uit de stroomfactuur gehaald wordt. Dat kan vooral soelaas brengen voor kleine bedrijven op laagspanning.  

Als Vlaanderen alle openbaredienstverplichtingen uit de elektriciteitsdistributienettarieven haalt dan kan dat circa 1.200 euro/jaar opleveren voor een kleine KMO. Op middenspanning betaalt men relatief minder distributienettarieven en bijgevolg ook relatief minder openbaredienstverplichtingen, dus voor hen zal het (in percentage van de totaalfactuur) niet zo veel opleveren, maar anderzijds: alle beetje helpen.

4. Gerichte steun aan bedrijven conform het Europees crisiskader

De Europese Commissie heeft een tijdelijk crisiskader uitgewerkt ter ondersteuning van de economie in de context van de Russische invasie van Oekraïne. Binnen dat tijdelijk crisiskader kunnen EU-lidstaten de economie helpen door een regeling uit te werken voor ondersteuning van ondernemingen die geconfronteerd worden met sterk stijgende energieprijzen. Zij zouden dan steun kunnen krijgen mits voldaan aan een reeks voorwaarden. De steun moet uit de nationale begroting betaald worden.

Frankrijk en Duitsland hebben dit al toegepast. Het gaat om directe ondersteuning die case per case aangevraagd moet worden.

Zeer concreet: Als een onderneming in 2021 gemiddeld 50 euro per MWh elektriciteit betaalde, en deze is inmiddels gestegen naar 300 euro per MWh voor dat bedrijf, en het bedrijf kan dat zwart op wit aantonen, dan zou die onderneming voor de afgenomen elektriciteit 30% steun genieten op 200 euro, of 60 euro steun per MWh. Als het zou gaan om een elektriciteitsverbruik van 400 MWh/jaar dan betekent dit toch 24.000 euro steun op jaarbasis. Let op: dit cijfervoorbeeldje is louter fictief. 

5. Op Europees niveau: samenaankoop aardgas en gasprijs plafonneren

Op Europees niveau zijn we akkoord met de steun van België voor een initiatief samenaankoop aardgas op Europees niveau, gekoppeld aan een prijsplafond. Europese samenaankopen hebben hun nut al bewezen bij de bestelling van vaccins tijdens de Corona-pandemie.

Door een prijsplafond voor aardgas te koppelen aan een samenaankoop worden bruuske ingrepen in de Europese gashandel vermeden. 

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy