UNIZO en Buurtsuper.be hoopvol over digitaal statiegeld

3 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging
Statiegeld

Het eerste pilootproject voor digitaal statiegeld voor plastic flessen en blikjes is vandaag van start gegaan op Corda Campus in Hasselt. UNIZO en Buurstuper.be kijken alvast hoopvol uit naar de resultaten van deze proefprojecten.

“We kunnen ons absoluut niet vinden in de ‘klassieke’ piste waar men de consument dwingt zijn leeggoed terug naar de winkel te brengen. Digitaal statiegeld is de oplossing om zwerfvuil tegen te gaan, het nodige comfort te bieden aan de verbruiker en extra kosten en rompslomp voor winkeliers te vermijden”, reageren de organisaties. 

De Vlaamse Regering besliste om in 2023 digitale systemen uit te testen vooraleer een finale keuze te maken over het statiegeldsysteem dat in Vlaanderen uitgerold zal worden.  De volgende maanden zullen drie organisaties hun digitale technologie testen op verschillende plaatsen. Zo wordt nagegaan welke de meest haalbare digitale oplossing kan zijn om statiegeld op plastic flessen en blikjes toe te passen. De finale evaluatie en beslissing maakt de Vlaamse Regering eind dit jaar.

UNIZO en Buurstuper.be kijken hoopvol naar de resultaten van deze proefprojecten.  “We kiezen voluit voor het digitaal statiegeldsysteem, simpelweg omdat het voor iedereen veel eenvoudiger is”, zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “Bij het ‘klassieke’ statiegeldsysteem worden gezinnen verplicht hun vuile drankverpakkingen onvervormd te retourneren naar de supermarkt om hun eerder betaald statiegeld te recupereren. Bovendien vereist dat systeem voor onze zelfstandige supermarkten heel wat investeringen, extra personeelskost en een heleboel rompslomp.”

“Het digitaal statiegeldsysteem biedt veel voordelen ten aanzien van het retoursysteem via de winkel”, vult UNIZO-topman Danny van Assche.  “Ik denk dat veel mensen nog niet goed beseffen wat het 'klassieke' of ‘niet-digitale’ systeem inhoudt: gezinnen mogen dan niet langer thuis hun verpakkingsafval in de bekende blauwe pmd-zak deponeren, maar ze worden verplicht om de lege vuile plastic flessen en blikjes afval zelf te vervoeren naar de dichtstbijzijnde winkel en dit zonder ze samen te drukken. De ondernemers moeten dan weer extra investeren in nieuwe leeggoedautomaten en worden geconfronteerd met bijkomende lasten en verplichtingen.”
 

We kiezen voluit voor het digitaal statiegeldsysteem, simpelweg omdat het voor iedereen veel eenvoudiger is.

Luc Ardies

Met het  digitaal inzamelsysteem krijgen de drankverpakkingen een unieke code die thuis wordt gescand, waarna de verpakking in de blauwe pmd-zak kan worden gegooid die eveneens gescand wordt, en het statiegeld wordt overgeschreven. Ook op openbare en zwerfvuilgevoelige plaatsen kan dit digitaal retoursysteem worden ingevoerd.

Op die manier blijft het bestaande blauwe pmd-zak systeem overeind, dewelke ervoor gezorgd heeft dat België Europees koploper is op vlak van de recyclage van verpakkingen. Het ‘klassieke’ statiegeld, waar de consument zelf de lege drankverpakkingen naar de winkel moet brengen, bedreigt het voortbestaan van de blauwe pmd-zak aangezien een belangrijke fractie verpakkingen wordt weggenomen, waardoor de kosten-batenanalyse van de blauwe zak zelf onder druk zou komen te staan.  

“In plaats van veel geld te moeten betalen voor leeggoedautomaten kunnen winkeliers die middelen beter gebruiken om te investeren in de noodzakelijke energietransitie. Dit zal een veel grotere impact hebben op ons milieu dan een ‘klassiek' statiegeldsysteem”, besluit Luc Ardies.  

Buurtsuper.be heeft intussen zelf reeds meer dan 100 opruimacties georganiseerd waarbij zelfstandige supermarkten lokale verenigingen, die zwerfvuil in de buurt opruimen, belonen met een aankoopbon van €120.

Proefprojecten

Op de Corda Campus in Hasselt ging vandaag een proefproject rond digitaal statiegeld van start. Op 30 mei volgt nog een tweede, ander proefproject in het KBC-hoofdkantoor in Leuven. Bedoeling van beide projecten is na te gaan wat haalbaar is en gebruiksvriendelijk voor de consumenten.

De werknemers van de verschillende bedrijven op de Corda Campus zullen er de komende maand meewerken aan een digitaal statiegeldsysteem op flesjes en blikjes die ze op de campus kopen. Elk flesje of blikje heeft een unieke code die omgezet wordt in statiegeld wanneer het flesje of blikje in een speciale vuilnisbak wordt gedropt en alles eerst gescand is op een app op de smartphone. Het gaat om een project van het Litterbits-consortium, een partnerschap van de bedrijven Twintag, Verhaert en Cegeka. 

Het project dat vandaag van start gaat is het eerste van in totaal acht proefprojecten om na te gaan welke de meest haalbare digitale oplossing zou kunnen zijn om meer drankverpakkingen in te zamelen en hun aandeel in het zwerfvuil te doen dalen.

Gerelateerde artikels

Zwerfvuilacties

Dank aan alle vrijwilligers!

Zwerfvuilacties

2 min.
UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
Versoepeling flexi-jobs en overuren zorgen voor meer koopkracht

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Alfa Fish
Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro
Nieuwe Alvo ‘Waasmarkt’ zet in op lokaal en vers
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy