Taskforce: Fair Price Label en uitbreiding zwarte lijst

3 min.

De task-force agrovoeding gaat op korte termijn aan de slag op drie specifieke domeinen, met als doel voldoende marges te verzekeren voor alle spelers in de voedingsketen. Dat hebben federaal minister van Landbouw David Clarinval, minister van Economie Pierre-Yves Dermagne en Waals minister van Landbouw Willy Borsus vrijdag verklaard na afloop van de vergadering. Onder meer een Fair Price Label ligt op tafel.

Lees hieronder het bericht van Belga. 

Een werkgroep zal zich over de juridische mechanismen buigen. Daarbij is sprake van de uitbreiding van de wet op de oneerlijke handelspraktijken, een voorstel van minister Dermagne en Clarinval. Die wet maakt gebruik van een zwarte en een grijze lijst van praktijken die verboden zijn, tenzij daar ondubbelzinnig afspraken over zijn gemaakt. Er is sprake van een uitbreiding van de zwarte lijst om landbouwers beter te beschermen. Die zou via een Koninklijk Besluit verlopen.

Op die manier kunnen buitensporige prijspromoties worden verboden, wat zelfstandigenorganisaties Buurtsuper.be en UNIZO toejuichen. "Dumpingacties zoals '1 kopen, 2 gratis' zijn niet duurzaam en spelen op langere termijn in het nadeel van de consument', zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. 'Het is een bijzonder goed signaal voor de hele keten, van landbouwer tot verwerkingsbedrijf en retail, dat de ministers deze dumpingacties willen aanpakken.'

Een tweede werkgroep zal actief zijn rond de etikettering en promotie van Belgische producten, met onder andere een sensibiliseringscampagne voor lokale producten. Op de vergadering werd ook de invoering van een Fair Price Label toegelicht, een plan van minister Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand, dat weliswaar nog in de conceptuele fase zit.

Het heeft tot doel een faire prijs te garanderen voor alle onderdelen in de keten. Daarbij is het de bedoeling te streven naar langetermijncontracten, met daartussen momenten waarop contracten opnieuw kunnen worden bekeken in functie van gewijzigde marktomstandigheden. Daarbij zou ook een rol voor het Prijzenobservatorium weggelegd zijn. Het is de bedoeling dat finaal een label kan worden uitgereikt, dat de betrokkenen dan kunnen gebruiken in hun marketing.

Een derde en laatste werkgroep gaat aan de slag met het statistische luik. Daarbij is het de bedoeling te komen tot een objectivering van de verdeling van de marges na studies van het Prijzenobservatorium, samen met het Instituut voor de Nationale Rekeningen en de Nationale Bank.

Tijdens het overleg werden ook de resultaten van de huidige studie van het Prijzenobservatorium over de evolutie van de prijzen en marges in de agrovoedingsketen gepresenteerd. In een mededeling achteraf waarschuwt minister Clarinval dat voorzichtig moet worden omgesprongen met de interpretatie van de resultaten. Het gaat immers om een complexe studie, die ook op limieten botst. Daarom werd overeengekomen de gesprekken voort te zetten "om er nog een nuttiger instrument van te maken" voor de actoren uit het ketenoverleg.

Binnen landbouwkringen werd voorzichtig optimistisch gereageerd. Een volgende vergadering van de task force staat voor 1 maart geprogrammeerd.

 

Gerelateerde artikels

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy