Supernota voorziet liberalisering zondagsarbeid
De federale regeringsvorming wordt hervat. Het weekblad ‘Knack’ vroeg aan veertien experts om die nota alvast kritisch te analyseren. Ook Luc Ardies becommentarieerde de voorgestelde maatregelen.
Het verbod op zondagsarbeid, nachtarbeid en arbeid op feestdagen zou met de ‘Supernota’ van de federale regering worden afgeschaft, net als de wettelijk verplichte sluitingsdag. De regelgeving inzake openingsuren wordt versoepeld. Nachtarbeid start voortaan vanaf middernacht (24 uur) in plaats het huidige 20 uur, zonder verlies van koopkracht voor de werknemer die vandaag al actief is tussen 20 uur en 24 uur.
Reactie van de experts:
Professor Baert: "Het is de hoogste tijd dat deze hervorming er komt."
Professor Marx: "Inderdaad, maar we moeten erbij zeggen dat er in België altijd een heel grote kloof is tussen de wettelijke regeling en de praktijk."
Baert: "Door die uitzonderingen zitten we opgezadeld met koterijen, waar een hele bureaucratie en administratieve spitstechnologie nodig zijn om te weten wat kan en niet kan. Ook hier zou ik zeggen: als je de regelgeving versoepelt, maak ze dan ook vooral eenvoudiger."
Marx: "Dat gezegd zijnde, als we kijken naar de OESO-cijfers over het werken op zondag of ’s nachts blijkt België toch een anomalie. Het zou opnieuw een belangrijke symboolmaatregel zijn als bij ons de nacht net als elders in de wereld niet om 20 uur begint, maar wel om middernacht. We kennen allemaal het verhaal van de e-commerce, waar we grotendeels de boot hebben gemist door de beperkingen op nachtwerk. Let op, dit is geen pleidooi om naar een verregaande deregulering van de arbeidsmarkt te gaan, zoals in de VS of in het Verenigd Koninkrijk. Nee, over zondags- en nachtwerk moeten er in cao’s afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers."
Baert: "Natuurlijk moet dat sociaal omkaderd zijn. De mensen moeten er duidelijk beter van worden, dat is essentieel."
Luc Ardies, Buurtsuper.beVandaag genieten zelfstandige supermarkten van een - voor hen levensnoodzakelijk - concurrentievoordeel aangezien ze de enige marktspelers zijn die op zondagvoormiddag open zijn.
Luc Ardies van Buurtsuper.be hierover: “Het klopt dat de huidige regeling rond de verplichte wekelijkse rustdag en het verbod om te werken op de zondagnamiddag beter op elkaar moeten worden afgestemd. Onder een ‘wekelijkse rustdag’ verstaat men een een ononderbroken periode van 24 uur, beginnend op zondag om 5 uur of om 13 uur en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur, terwijl volgens de sociale inspectie men ’s zondags na 12 uur niet meer zou mogen werken."
"Ook de tsunami aan toeristische erkenningen die tien jaar geleden losbarstte, omwille van een concurrentiestrijd tussen gemeenten en steden, is allesbehalve een goede zaak voor de sector. Vraag is echter of de verhoopte omzetstijging die het gevolg zou moeten zijn van een liberalisering op die wetgeving, ook voor alle ondernemingen de nodige winst zal opleveren? Immers, als - zoals de experten begrijpelijk bepleiten - die versoepeling moet gepaard gaan met betere loonvoorwaarden, dan wordt het zeer twijfelachtig of de spreekwoordelijke ‘sop de kolen waard is’.
"Bijkomend probleem voor de zelfstandige supermarkten die vandaag een concurrentieel voordeel hebben door hun opening op zondagvoormiddag, is dat zo’n liberalisering ook ketens ertoe zal aanzetten om ’s zondags te openen. Vandaag genieten zelfstandige supermarkten van een voor hen levensnoodzakelijk concurrentievoordeel aangezien ze de enige marktspelers zijn die op zondagvoormiddag open zijn."
"Nu reeds merken heel wat zelfstandige supermarkten de impact van de zondagsopening van de voormalige filialen van Delhaize. Als ook andere ketens zoals Colruyt, Aldi en Lidl ’s zondags de deuren openen dan zal die impact hiervan door de verschuiving van het marktaandeel nog groter zijn. Los van deze puur zakelijke overwegingen waar we zeker rekening moeten mee houden, is de vraag of in tijden van arbeidskrapte de inzetbaarheid van medewerkers op zondag zal mogelijk blijven.”
Actueel

Confiserie Temmerman
120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
Lees artikel

Voor jou gelezen
1/5 jongeren werkt deeltijds
Lees artikel
