Statiegeldsysteem in Nederland kent geen succes

2 min.

Zwerfvuil

Het statiegeldsysteem in Nederland werkt minder goed dan verwacht. Minder dan 80 procent van verkochte statiegeldblikjes wordt weer ingeleverd.

Lees hieronder het artikel uit Distrifood.be. 

De inzameling van flessen en flesjes laat te wensen over. Van de in Nederland verkochte statiegeldflessen komt in totaal 75 procent retour. Voor grote flessen is dat 88 procent, maar van de petflesjes is dit maar 58 procent. Van blikjes zijn nog geen inzamelingscijfers bekend, maar volgens René Hissink, directeur van Tomra, leverancier van statiegeldautomaten, ligt dát percentage nog lager dan van kleine flesjes.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) opende begin oktober frontaal de aanval op het Afvalfonds Verpakkingen. De dienst wil zien hoe het Afvalfonds er samen met Statiegeld Nederland voor gaat zorgen dat 90 procent van alle flesjes en blikjes met statiegeld wordt ingeleverd. Nu zouden supermarkten hun terugnamemachines gratis krijgen. "De regeling geldt voor supermarkten die zijn aangesloten bij het CBL en is vooral bedoeld om de capaciteit die nodig is voor de inname van statiegeldblikjes uit te breiden", aldus Statiegeld Nederland desgevraagd in een reactie.

Om supermarkten toch makkelijker meer blik in te laten zamelen, kunnen ze bijvoorbeeld ter aanvulling van de flessenautomaat een aparte emballageautomaat voor blik krijgen. Maar er blijkt meer mogelijk te zijn. Ook combinatie-automaten die zowel plastic flessen en flesjes, glas en blik kunnen verwerken behoren tot de mogelijkheden. Het type automaat wordt in overleg met de locatie afgestemd.

Of kleinere buurt- en dorpssupersmarkten die nu helemaal geen emballageautomaat hebben daarvan kunnen profiteren, wordt niet helemaal duidelijk. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel flessen, flesjes en blikjes een supermarkt moet inzamelen om voor de regeling in aanmerking te komen.

"Er is niet een ‘standaard minimumaantal statiegeldartikelen’ aan te geven, dit is maatwerk en wordt door Statiegeld Nederland beoordeeld in overleg met de locatie", verklaart Miranda Boer, pr-manager van Afvalfonds Verpakkingen en Statiegeld Nederland. Om retourstromen te optimaliseren worden er ook automaten op scholen, attractieparken en andere high-trafficlocaties geplaatst. "Meer hierover staat in het plan van aanpak dat wij voor 1 december aan ILT zullen sturen."

Bron: Distrifood

Gerelateerde artikels

Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
Zwerfvuil? Word een pro in aanspreken!
Kiest de Vlaamse regering voor digitaal statiegeld?

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy