Staken is niet gezond

2 min.

Is het een diepgewortelde rebelse koppigheid of gewoon een andere kijk op datgene wat afgelopen week werd gepubliceerd over de food retail? Luc Ardies kruipt in zijn pen om iets wat hem opvalt – in goede of slechte zin – te delen. Een nieuwe dwarse column over hard labeur, buikpijn en wakker liggen.

Zo blijkt. Want bij Delhaize is het ziekteverzuim drastisch toegenomen sinds het bedrijf de verzelfstandiging van zijn eigen supermarkten aankondigde en de vakbonden een marathon staking zijn begonnen.

In Het Laatste Nieuws zeggen de vakbonden dat er geen sprake is van een gecoördineerde actie. Zij wijzen er wel op dat staken écht wel hard werken is: “Dagen van 16u aan het piket. Sommige Waalse en Brusselse collega’s hebben in hun auto geslapen om actie te blijven voeren aan het distributiecentrum in Zellik." En het harde labeur is nog niet gedaan. Want op 22 mei is er een nationale manifestatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront in Brussel.

In Het Laatste Nieuws lazen we ook dat de Ahold-Delhaizegroep niet maalt om de staking. Ondanks het feit dat de Delhaize-werknemers nu vooral buiten het bedrijf heel hard aan het werk zijn (zie hoger) en dat hen dat 100 miljoen aan omzet en 30 miljoen aan winst kost, is dat bedrag maar een peulschil voor het gigantische supermarktconcern.

In De Standaard klinkt het vandaag anders. "Stakingen hebben Delhaize flink getroffen", is daar de titel. Frans Muller, de CEO, heeft er zelfs buikpijn van. Al lijkt hij, als je verder leest, vooral in zijn maag te zitten met de lage winstmarges en de onderhandelingen met de leveranciers. Want nu de grondstoffen wat in prijs dalen, wil Frans zijn marges verhogen door de marges van zijn leveranciers te verlagen.

En hoe zit het met de marges van de aangesloten franchisenemers? Hopelijk ligt Delhaize daar ook wakker van. Zeker de marges van diegenen die de ambitie hebben om één van de 128 Delhaize-winkels over te nemen.

“We beleven spannende tijden,” aldus Frans, “het is alle hens aan dek”. Maar bij zijn Belgische winkels is het dus blijkbaar nog steeds alle hens buiten dek.

Met dank aan Karel Van den Eynde van Liantis voor de inspiratie

 

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy