“Sommige Delhaizes voor appel en ei, voor andere zal gevochten worden”

4 min.

Belangenbehartiging
Delhaize

We volgen alles wat verschijnt over Delhaize en de plannen van de supermarktgroep om alle eigen winkels te verzelfstandigen, van nabij op. Deze artikels delen we graag met jullie. 

“Sommige Delhaizes voor appel en ei, voor andere zal gevochten worden”

Het overleg met de vakbonden is nog niet afgelopen, maar toch zijn er volgens Delhaize nu al bijna 200 kandidaten om de 128 eigen winkels over te nemen. Valt er in de hyperconcurrentiële wereld van de supermarkten nog een zaak te doen? En wat moet zo'n winkel kosten?

In Limburg zijn het de supermarkten van Neerpelt, Hasselt, Genk (Waterschei), Houthalen en Sint-Truiden die in de etalage staan. “Ik ben zeker geïnteresseerd om er eentje over te nemen”, zegt Beringenaar Bert Lambregts (43) die reeds meerdere Delhaizes uitbaat, waaronder die aan Quartier Bleu in Hasselt. “De Delhaize van Hasselt heeft mijn voorkeur. Het is een gevestigde waarde met een vast cliënteel. Ik zal zeker niet de enige kandidaat zijn. Ik heb gehoord dat er voor elke Delhaize in Limburg al geïnteresseerden zijn.” Lambregts heeft zijn interesse al laten weten aan Delhaize. “Maar zolang er geen akkoord is met de vakbonden, mag er niet onderhandeld worden.”

Ze zijn dan wel in de uitverkoop gezet door Delhaize, maar Lambregts denkt dat er wel degelijk een toekomst is voor de supermarkten. “Ik denk net dat zelfstandige winkels de toekomst zijn voor de supermarkten. Een zelfstandige is veel flexibeler en kan de openingsuren bijvoorbeeld laten afwijken als dat nodig is. Waarom niet openen op zondag? In Quartier Bleu doen we dat ook, met allemaal medewerkers die daar zelf voor gekozen hebben.”

Ook het feit dat de Hasseltse Delhaize een opfrisbeurt kan gebruiken, schrikt Lambregts niet af. “Ik zie het net als een voordeel. Zo kun je eigen accenten leggen. Maar de prijs van de renovatie zal dan natuurlijk wel in rekening gebracht moeten worden in de overnameprijs.”

Overnameprijs

De supermarktketen zoekt zelfstandige uitbaters die zullen doorgaan onder de Delhaize-vlag. Wat zo'n overname moet kosten? “Daarvoor wordt er vaak gekeken naar de weekomzet”, zegt een uitbater van een AD Delhaize. “Een gangbare berekening is dat de waarde van het handelsfonds (de supermarkt zonder het gebouw, nvdr.) zo'n acht keer de weekomzet is. Bij een goede Delhaize kan die weekomzet oplopen tot een half miljoen euro. Bij de absolute top tot 1 miljoen euro. Vermenigvuldig de weekomzet maal acht en je hebt een idee van de overnameprijs."

Luc Ardies van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken, nuanceert dat. “Omzet is natuurlijk een parameter die meespeelt, maar je mag niet de fout maken om de waarde van een winkel alleen op basis van het verleden in te schatten. We zijn een sector in transitie. Door de impact van e-commerce heb je in de toekomst geen winkel van 2.000 vierkante meter meer nodig. Je moet het personeel overnemen aan de gunstige voorwaarden die Delhaize in betere tijden gegeven heeft. Daarnaast moet je als uitbater ook beseffen dat je een zaak overneemt die verlies draait. Oké, misschien niet alle 128, maar het zijn ook niet allemaal pareltjes.” Toch kan ook Ardies niet ontkennen dat er interesse is voor de Delhaize-winkels. “Maar het zijn 128 verschillende situaties en die zullen ook de overnamevoorwaarden bepalen. Het lijkt me sterk dat ze alle 128 een overnemer zullen vinden.”

Oververzadigdemarkt

Julio Verbruggen van Prime development, een projectontwikkelaar gespecialiseerd in handelspanden, gelooft ook niet dat alle winkels even populair zullen zijn. “Er zal gevochten worden om de winkels met grote omzet op strategisch goede locaties”, zegt hij. “Winkels die negatieve cijfers draaien en verouderd zijn, zullen ze voor een appel en een ei verkopen. Het zou niet slim zijn van Delhaize om nu voor winstbejag te gaan. Ik denk dat ze eerder mikken op een degelijke ondernemer die wil investeren, zodat ze hun eigen positie op de markt kunnen veiligstellen voor de toekomst.”

En dus is er - ondanks het concurrentiële landschap - misschien toch nog een interessante zaak te doen voor een zelfstandige uitbater met voldoende geld en werklust. “Het is een competitieve en oververzadigde markt, maar Delhaize heeft er zelf belang bij om een faire prijs te onderhandelen”, zegt Luc Ardies. “Als ze op korte termijn denken en de overnameprijs zo hoog mogelijk zetten, zagen ze de poten onder hun eigen stoel weg.”
 
Bron: Het Belang van Limburg - 18/03/2023 - Joos Meesters

 

"Vergeet Delhaize, dit is de grootste uitdaging in de retail"

Afgelopen week stond de winkelsector in rep en roer door de aankondiging van Delhaize om 128 grootwarenhuizen te verzelfstandigen. Wat een veel grotere impact zal hebben op de winkelsector en zijn honderdduizenden werknemers, is de digitalisering en de automatisering in onze branche. Hoe zal de job van de winkelbediende eruit zien over vijf of tien jaar? Als eenvoudige operationele taken worden geautomatiseerd, wat zal dan gebeuren met het winkelpersoneel dat voor de meerderheid bestaat uit kortgeschoolde mensen?

Heel veel ongerustheid, twijfels en begrijpelijke frustraties bij de 9.000 betrokken Delhaize-werknemers. In tijden van onzekerheid dreigt men zeer vlug in een wij-zijcultuur te vervallen, waarin men geen oor heeft naar wederzijdse argumenten. Ook dat is menselijk. De kans is dan ook redelijk groot dat dit opiniestuk door velen anders gelezen en geïnterpreteerd zal worden.

De vraag is of de verzelfstandiging van 128 Delhaize-winkels een revolutie in ons supermarktlandschap teweegbrengt, dan wel of een andere transitie een grotere impact zal hebben. De afgelopen jaren is er zeer veel geschreven over de gevolgen van de digitalisering voor fysieke winkels, maar zeer weinig over wat dat zal teweegbrengen voor de honderdduizenden winkelbedienden. Dat gaat heus veel verder dan de vraag wat er zal gebeuren met de kassamedewerker als er wordt overgestapt naar zelf- of volautomatische scanning. Gelukkig hebben we samen met de werknemersorganisaties diverse onderzoeksprojecten opgestart om dat in kaart te brengen.

Supermarkten concurreren niet langer enkel met andere supermarkten. De jongere generatie bestelt massaal via de smartphone haar maaltijd, die een uur later thuis wordt afgeleverd. De fundamentele vraag, die iedereen in de voedingsmarkt zich moet stellen, is hoe men de consument straks nog goesting kan geven om in die context een fysieke winkel te bezoeken, en vooral welke impact dat zal hebben op het profiel van de winkelbediende. Operationele taken zullen grotendeels worden geautomatiseerd, maar de rol van de winkelbediende is aan een belangrijke upgrade toe. Sociale partners moeten de koppen bij elkaar steken om zich te buigen over hoe ze een gepast kader kunnen creëren om dat soort van uitdagingen aan te gaan, eerder dan elkaar vanuit de loopgraven te bevechten.

De kleinhandel is geen sector van hoge lonen. Maar veel jongeren die in onze sector aan de slag gaan, hebben doorgaans een geaccidenteerde schoolcarrière achter de rug. Ze steken liever de handen uit de mouwen dan de hele dag vastgekluisterd te zitten aan een schoolbank. Toch zijn diploma’s en beroepservaring bij ons minder belangrijk dan de gave om empathisch en graag met andere mensen om te gaan. Dat geeft maatschappelijk gezien mooie kansen aan de vele jongeren die in hun schoolcarrière op persoonlijk gebied heel wat deuken hebben opgelopen. Waar veel sectoren en werkgevers de betrokkenen zelfs geen verkennend gesprek gunnen, krijgen ze in de winkelsector wél de kans zich te smijten en die noodzakelijke eerste positieve ervaringen op te doen, die hen professioneel en persoonlijk laten groeien. Een job waar je jezelf kunt ontplooien en wordt omringd door collega’s en leidinggevenden die je sterke eigenschappen appreciëren en beperkingen aanvaarden.

Als sociale partners is voor ons een grote uitdaging weggelegd om in een sector, die volop in transitie is, kansen te blijven geven aan een doelgroep die anders dreigt vergeten te worden.

Bron: Trends, 16 maart 2023

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy