Q&A: parking voorbehouden voor klanten?

3 min.

Mag je optreden tegen niet-klanten die op jouw parking parkeren?

Indien je de eigenaar bent van de parking of de parking huurt, dan heb je in feite ook de beslissingsmacht over wie er al dan niet kan parkeren.

Indien er toch iemand staat die er niet hoort te staan, dan kan je de politie inschakelen. Die kunnen dan bestraffen met een geldboete

De wagen laten wegslepen? Zover zal de politie, als ze al komen, zeker niet willen gaan. Indien het wegslepen toch nodig is - omdat bijvoorbeeld de klanten niet meer weg kunnen – dan kan je zelf een takelfirma contacteren. De kosten daarvan kan je nadien trachten te verhalen op de foutparkeerder.  

Wat doorgaans wél een afdoend afschrikmiddel is, is aan foutparkeerders een bedrag aan parkeergeld vragen (bv. € 25/dag) of ermee dreigen om een wielklem op de wagen te plaatsen totdat die ‘boete’ betaald is. 

Let er dan wel op dat er aan de inrit van de parking een bord uithangt dat meldt dat 'de privéparking enkel toegankelijk is voor klanten en dat je parkeergeld aanrekent / een wielklem plaatst indien onbevoegden hun auto daar parkeren'. Verwijs hierbij uitdrukkelijk naar artikel 87, 8° van het Veldwetboek. Dan mag je er van uitgaat dat, wie er parkeert, ook akkoord gaat met het ‘parkeerreglement’. 

Laatste tip: Pas dit niet systematisch toe. Maar gebruik van deze maatregelen enkel indien je merkt dat steeds dezelfde personen misbruik maken van de situatie. En dit ook blijven doen, ook nadat je ze hierover hebt aangesproken.  

Gerelateerde artikels

Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm

Actueel

Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy