Biomassa- en voedsel(rest)stromen hebben veel te bieden in de transformatie naar de circulaire economie. Vlaanderen werd recent door de OESO nog geroemd als koploper in die transitie. Om die koploperspositie te behouden moeten we het potentieel van biomassa- en voedsel(rest)stromen echter nog beter benutten.
Voedselverlies en biomassa(rest)stromen ontstaan in alle fasen van de voedsel- en biomassaketen en raken aan diverse maatschappelijke domeinen. Het beheer ervan behoort tot de bevoegdheid van verschillende beleidsdomeinen en tal van sectoren en stakeholders zijn betrokken partij. In opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits werden stakeholders waaronder Buurtsuper.be betrokken bij de voorbereiding van het plan. We krijgen dus ook een actieve rol in de uitvoering ervan.
Preventie
Het zwaartepunt bij de kringloop voedselverlies en voedselreststromen ligt op preventie en de vermindering van voedselverlies met 30 %. Na preventie en hergebruik ligt de nadruk op de selectieve inzameling van organisch-biologisch afval bij huishoudens en bedrijven.
Om voedselverliezen te voorkomen ligt de focus op de verliesstromen in de productieketens groenten en fruit, zuivel, brood, aardappelen, vlees en vis. Ook de uitbouw van het bestaande distributienetwerk van voedselbanken en regionale distributieplatformen wordt onder de loep genomen.
Rond selectieve inzameling van keuken- en levensmiddelenafval bij bedrijven voorziet het actieprogramma verbeteringen van de selectieve inzameling van keuken- en levensmiddelenafval bij bedrijven. De focus ligt op informeren over correcte inzameling en sorteerregels, sensibiliseren, stimuleren via een gepaste tarifering en monitoren.