Na dure voeding brengt 2023 duurdere voeding

3 min.

Er komt een nieuwe golf van prijsstijgingen in de voedingssector aan. Dat is het gevolg van hogere grondstof­prijzen en de loonindexering. 

Voedingsprijzen zullen de komende maanden tegen een hoog tempo blijven stijgen. Specialisten verwachten twee nieuwe golven van prijsverhogingen: één begin volgend jaar en een tweede enkele maanden later. Die stijgingen ­hebben vooral te maken met de lopende onderhandelingen met de producenten over nieuwe (jaar)­contracten. Een deel van die gesprekken is al afgelopen en zal in januari tot hogere prijzen leiden, andere onderhandelingen lopen nog.

Deze keer spelen niet alleen de gestegen grondstofprijzen een rol, maar ook het 'tweederonde-effect'. Dat heeft te maken met de automatische indexering van de lonen in België. Voedingsproducenten moeten straks hun werknemers meer dan 10% loonopslag geven, het dubbele van in enkele buurlanden. Volgens het Belgische statistiek­­bureau Statbel zijn de voedingsprijzen in november met 14,5% gestegen tegenover november vorig jaar.

De voedingsprijzen gingen daarmee in tegen de wereldwijde trend dat de inflatie wat afkoelt. En de komende maanden zal de voedingsinflatie dus blijven stijgen. Hoe dat komt? Los van het effect van de onderhandelingen met producenten en de looninflatie, volgt de voedingsinflatie voor een deel een ander pad. Ze lag lange tijd lager dan de algemene inflatie, waardoor er een belangrijk statistisch effect in meespeelt: de nieuwe prijzen worden nog altijd vergeleken met een periode van erg lage prijsstijgingen.

 In november vorig jaar stegen de voedingsprijzen slechts met 0,47%, terwijl de energieprijzen toen al in de lift zaten. In maart, vlak nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, stond de voedingsinflatie op 4,6%. Ook de komende maanden worden telkens nieuwe (duurdere) voedingsprijzen vergeleken met de periode voor de grote prijsstijgingen al in de cijfers waren opgenomen. En dus waar voeding vorig jaar een temperend effect had op de inflatie, zal dat straks wellicht niet het geval zijn.

Bron: De Standaard, vr. 02 dec. 2022 

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy