Meli neemt Nederlandse concurrent over

3 min.

Productnieuws

Het Veurnese honingbedrijf Meli neemt zijn Nederlandse concurrent de Traay over. De twee familiebedrijven bundelen de krachten om steviger op de Europese markt te staan. Daarnaast wordt het bestaande assortiment, met onder meer vaste en vloeibare honing, honingwafels en honingchoco, uitgebreid met het biologische gamma en de cosmeticaproducten van de Traay.

‘Net zoals Meli heeft de Traay een rijke familiegeschiedenis met een grote affiniteit voor het imkervak’, zegt Koen Steurbaut, die sinds 2017 CEO is van Meli.

Het is de eerste grote overname voor Meli, dat in 1925 werd opgericht door Alberic Florizoone. Als 18-jarige begon hij de honing die hij oogstte in de achtertuin van zijn ouders, te verkopen aan buren, familie en vrienden onder de naam Veurne-Ambacht Honing. Meli werd letterlijk het levenswerk van Florizoone. Toen hij in 1992 op 85-jarige leeftijd overleed, was hij nog altijd gedelegeerd bestuurder. Geen van zijn vier kinderen zag het zitten de fakkel over te nemen. De familie zetelt nog wel in de raad van bestuur en bleef 100 % eigenaar van Meli.

In 1935 opende Florizoone in Adinkerke het Bijenpaleis, een educatieve cafetaria waar je alles kon leren over honing en bijen. Het project kreeg de naam Meli als anagram van het Franse woord voor honing, ‘miel’. Om de kinderen bezig te houden installeerde hij een speeltuin, die in de jaren '50 uitgroeide tot het Meli-park. In 1999, na het overlijden van Florizoone, werd het park verkocht aan Studio 100. Plopsaland was geboren en Meli stortte zich weer volledig op de honingproductie.

Ruim twintig jaar later is dat nog altijd het geval, al lonkt Meli door de overname van de Traay wel naar andere markten, zoals cosmeticaproducten op basis van honing. ‘We willen blijven innoveren, maar honing zal altijd de basis blijven’, zegt CEO Koen Steurbaut.

Met de fusie vergroot Meli zijn volumes tot 20 miljoen kilogram honing per jaar - iets minder dan een verdubbeling - maar operationeel verandert er niets. De Traay blijft met zijn 60 medewerkers actief onder zijn eigen naam vanuit Lelystad. Ook de 55 medewerkers van Meli in Veurne blijven gewoon in dienst.

 

Gerelateerde artikels

Eerste groene paprika’s
Papieren vleesschaaltjes bij Delhaize
Koekjesdozen van illustratrice Inge Rylant

Actueel

Superplanner

Planningstool voor de retail

Superplanner

4 min.
Heb jij de Mooiste Kaas- of Vleestoog van 2021?
Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy