Kazen uit Zwitserland

2 min.

Productnieuws

Nu de zomer achter ons ligt, blikken we vooruit naar de feestdagen. De jaarwisseling draagt een magisch tintje met zich mee, en dan is er één ingrediënt dat op even magische wijze alle harten doet smelten: kaas. Laat jezelf - en je klanten - inspireren door de combinaties en tips van Kaas uit Zwitserland. 

Kaas uit Zwitserland heeft enkele feestelijke en verrassende recepten voor je uitgedacht waarin de iconische Zwitserse kazen en alle essentiële ingrediënten voor een feestmaaltijd naadloos samensmelten. Mini-kouglofs afgewerkt met een mooie krul Tête de Moine AOP of een taartje van aardappel en sint-jakobsnoten met Zwitserse Emmentaler AOP? Stuk voor stuk heerlijke traktaties om met je handen of met een dessertlepeltje te degusteren. ​ 

Fondue, gedeeld smulplezier

Een fonduepan, een brander en speciale vorken zijn alles wat je nodig hebt voor dit winterse festijn. Nu ja, of toch bijna … Want een goeie fondue zonder goeie kazen, dat bestaat niet. De perfecte mix bestaat uit gelijke delen Zwitserse Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP, zoals in de traditionele Zwitserse half-om-half fondue. Zo krijg je een topcombinatie van zachtheid én karakter. ​ 

Probeer dus zeker het traditionele recept voor half-om-half fondue met Zwitserse Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP. Je kan het hieronder downloaden! 

Enkele musts voor een geslaagde fondue

Geraspte kaas: om het perfecte mengsel te krijgen, moet je de kazen raspen voor je ze in de fonduepan laat smelten. Kies een rasp met grote gaten; zo krijg je dikke slierten kaas die gelijkmatiger smelten. ​ 

De juiste balans: reken per persoon ongeveer 100 g Zwitserse Le Gruyère AOP en 100 g Vacherin Fribourgeois AOP. ​ 

Knoflook voor extra smaak: wrijf de binnenkant van de fonduepan in met een half teentje knoflook voor je er de ingrediënten aan toevoegt. Zo geef je het mengsel een subtiel aroma. ​ 

Vlot smeltproces: verwarm de witte wijn op een laag vuur. Zodra de wijn warm is, voeg je beetje bij beetje de kaas toe. Roer met een spatel en maak voortdurend achtjes, zodat het smeltproces gelijkmatig verloopt en de kaas niet aan de bodem van de fonduepan blijft plakken. ​ 

Een constante temperatuur: gebruik een brander om de fondue op een laag tot middelhoog vuur te houden en om te voorkomen dat hij afkoelt of aanbrandt. Ter herinnering: de fondue mag het kookpunt niet bereiken! 

Meer receptsuggesties

Download hieronder meer receptsuggesties om de feestdagen nu al voor te bereiden. 

Enkele voorbeelden: Escargots in gegratineerde brioche met Zwitserse Emmentaler AOP, Mille-feuille van aardappels met L’Etivaz AOP en hazelnootolie, Risotto met kastanjes, paddenstoelen met Tête de Moine AOP...

Laat het feest maar beginnen! 

Gerelateerde artikels

Bloody Berry: nieuw fruitbier van Mort Subite
63% van voedingsbedrijven zet in op 'new food'
Fruitsiropen in kartonverpakkingen

Actueel

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
1/5 jongeren werkt deeltijds
Gentse Jumbo verloot een minuut gratis winkelen
cover-supermag-april25-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy