Jumbo in laatste rechte lijn voor overname Hema

1 min.

Winkelopeningen

De Nederlandse familie Van Eerd, bekend van de Jumbo-supermarkten, bevestigt dat ze in de laatste rechte lijn zit voor de overname van de bekende warenhuisketen HEMA. Volgens ‘De Tijd’ hebben de Nederlanders ruim 400 miljoen euro veil om hun nationale retailicoon binnen te halen. 

HEMA, de familie Van Eerd en het Nederlandse investeringsvehikel Parcom (eigendom van Van Eerd) bevestigden woensdag dat ze exclusieve overname¬gesprekken voeren. Parcom en de familie Van Eerd hebben acht weken de tijd om de boeken van HEMA te bestuderen en met hun banken te praten over de financiering van de overname. Parcom en Van Eerd leggen samen 402 miljoen euro op tafel voor HEMA en betalen ook een krediet van 38 miljoen euro terug dat de schuldeisers onlangs nog hebben verstrekt aan de keten. De familie Van Eerd en Parcom krijgen in ruil elk de helft van HEMA in handen. De Brabantse retaildynastie moet op termijn ook het belang van Parcom verwerven.

Het overnameproces is bijna rond. Als geen nieuwe lijken uit de kast vallen of de gesprekken om andere redenen afspringen, moet de buit voor het einde van het jaar binnen zijn voor de familie Van Eerd en Parcom.

De Van Eerds zijn al een kwarteeuw bezig aan een indrukwekkende opmars in retailland. De familie was al decennialang actief in groothandel, maar onder impuls van Frits van Eerd (52) werd de focus verlegd naar supermarkten en nam Jumbo de ene na de andere concurrent over. De keten telt 673 winkels en heeft in Nederland een marktaandeel van ruim 20 %.

Sinds dit jaar is Jumbo ook in België actief. Voor dit jaar mikt de groep op acht winkels in ons land. Maar de ambities reiken verder. Frits van Eerd heeft eerder al aangegeven dat er ruimte is voor 100 Jumbo’s in Vlaanderen. Het bedrijf mikt nadien op Wallonië en Frankrijk.

Jumbo en HEMA verkopen niet alleen producten van elkaar in hun winkels. Jumbo nam ook de huurcontracten over van 17 HEMA-winkels, vooral in steden. Daardoor kan Jumbo de HEMA-vestigingen als hefboom gebruiken om sneller in ons land te groeien.
 
Bron: De Tijd

 

Gerelateerde artikels

Nieuwe Spar Denderwindeke
Albert Heijn voor Van Hoecke
AD Ardooie

Winkelopening

AD Ardooie

2 min.

Actueel

100% gerecycleerd in 2030?
Kerstboodschap van solidariteit
Verplichting bewakingsfirma geschrapt
cover-supermag-oktober2020-hr.png

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2020

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy