Inspiratiereis Gruyère
‘Kaas uit Zwitserland’ nam ons van 22 tot en 24 augustus 2021 mee op een inspiratiereis naar de regio Gruyères, waar we – zeer exclusief – ambachtelijke kaasmakerijen bezochten.
Kaas die gedurende het jaar geproduceerd wordt in de dorpskaasmakerijen wordt ‘bergkaas’ genoemd. Enkel als de koeien grazen op de alm - of bergweide - mag de kaas ‘alpenkaas’ worden genoemd. Onder andere de Gruyère d’Alpage AOP en de L’Etivaz AOP mogen deze titel dragen.
Na het smelten van de sneeuw en wanneer de weersomstandigheden het toelaten, vertrekken de kaasmakers met hun koeien, inboedel en gezin naar de Alpen om er de zomer door te brengen en kaas te maken. Voor de Gruyère d’Alpage AOP zijn dat 54 gezinnen. We werden hartelijk ontvangen door twee van die gezinnen.
In de namiddag kregen we een kijk achter de schermen bij Fromco dat de traditionele gruyèrekaas rijpt in haar kelders.
In de late namiddag trokken we onze stoute (berg)schoenen aan richting de Moléson, de iconische berg van de Fribourgse Alpen. Als een echt balkon van de Voor-Alpen kun je hier op 2002 meter hoogte heel Franstalig Zwitserland overzien, van het Meer van Genève tot de beroemde toppen van het Berner Oberland, van de Mont Blanc tot de Jura en het Driemerengebied.
De avond afsluiten deden we met een heerlijke kaasfondue in de bergen!

Op dag twee werden we ontvangen in La Maison du Gruyère door de mensen van Switzerland Cheese Marketing. We leerden heel wat bij over deze unieke kaas en ontdekte hoe hij in een semi-industriële kaasmakerij wordt gemaakt.
Meer weten?
Kaas uit Zwitserland, check www.kaasuitzwitserland.be
Gruyère d’Alpage AOP, check www.gruyere.com/nl/homepage
Actueel

Online te bestellen
Paaseieren bestellen
Lees artikel

128 Delhaize-winkels
Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
Lees artikel
