Iers grasgevoerd rundvlees krijgt BGA-status

4 min.

Productnieuws

Het traditionele grasgevoerde rundvlees van Ierland heeft van de Europese Unie de status van 'beschermde geografische aanduiding' (BGA) gekregen. Dit is een erkenning van de expertise van de Ierse familiebedrijven en de rol van het sappig Iers grasland bij het kweken van uitstekend rundvlees met een unieke smaak en textuur.

Ierland is een alom geprezen producent van eersteklas rundvlees. Het exporteert jaarlijks 500.000 ton rundvlees naar 60 landen. Momenteel voldoet de helft van de Ierse runderen (die nog niet hebben gekalfd) aan de criteria van de BGA, Beschermde Geografische Aanduiding. 

Tijdens hun hele leven moeten de runderen gemiddeld 220 dagen per jaar op grasland grazen. Hun dieet moet voor ten minste 90% uit gras bestaan.

Tijdens hun hele leven moeten de runderen gemiddeld 220 dagen per jaar op grasland grazen. Hun dieet moet voor ten minste 90% uit gras bestaan.

BGA 'Iers grasgevoerd rundvlees'

Rundvee met de BGA ‘Iers grasgevoerd rundvlees’ moet geboren en grootgebracht zijn op gras, gedood, geslacht, gekoeld en versneden zijn in Ierland. Tijdens hun hele leven moeten de runderen gemiddeld 220 dagen per jaar op grasland grazen. Hun dieet moet voor ten minste 90% uit gras bestaan. Dit is voornamelijk weidegras, met wintervoeding van kuilgras.

Van de dieren die onder deze typisch Ierse omstandigheden worden grootgebracht, is de BGA alleen van toepassing op vaarzen (jongvolwassenen koe) en ossen (gecastreerd mannelijk rund) jonger dan 36 maanden, die een goede spierontwikkeling en een vetbedekking tussen 2+ en 4+ vertonen volgens het officiële EU-karkasindelingssysteem. Bij de koeien (vrouwelijk rund) kan de BGA van toepassing zijn op dieren jonger dan 10 jaar met een goede spierontwikkeling en een vetgehalte boven 2+. Niet-gecastreerde mannetjes en stieren ouder dan 36 maanden komen niet in aanmerking voor de Iers grasgevoerd rundvlees BGA.

Beoordelingen van de BGA 'Iers grasgevoerd rundvlees' voldoen aan internationale best practices en worden op de boerderij streng en onafhankelijk gecontroleerd aan de hand van de verwerkingsnormen van Bord Bia (FPS) en het kwaliteitsborgingssysteem Sustainable Beef and Lamb assurance scheme (SBLAS). 

Het Iers grasgevoerd rundvlees scoort hoog bij consumenten op vlak van smaakintensiteit, textuur en vetbalans in het vlees.

Het Iers grasgevoerd rundvlees scoort hoog bij consumenten op vlak van smaakintensiteit, textuur en vetbalans in het vlees.

Eersteklas vlees

Uit consumentensmaaktests door Bord Bia op Europese en wereldwijde markten blijkt dat het Iers grasgevoerd rundvlees hoog scoort bij consumenten op vlak van smaakintensiteit, textuur en vetbalans in het vlees. Deskundige proefpanels kennen consequent meer medailles toe aan runderlapjes, rib-eyes en filets van dit grasgevoerd rundvlees dan aan enig ander concurrerend soort vlees. (World Steak Challenge 2022, 2023)

Veel vooraanstaande restaurants over de hele wereld prijzen Iers rundvlees aan en zetten het op hun menukaart vanwege de unieke organoleptische (nvdr: wat je met je zintuigen kan beoordelen) eigenschappen. De Chefs' Irish Beef Club (CIBC), dat wereldwijd acht afdelingen en 80 chef-koks telt en al lange tijd voorstander is van Iers rundvlees, is dan ook zeer blij met de nieuwe BGA-status van Iers grasgevoerd rundvlees.

Recente studies door Teagasc, de landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit van Ierland, bevestigden dat het Iers grasgevoerd rundvlees een hogere verhouding omega-3 vetzuren, mineralen en vitaminen heeft dan niet of laag grasgevoerd rundvlees. Het gaat hierbij om hogere concentraties van calcium, mangaan, ijzer, zink, selenium, natrium, magnesium, kalium, fosfor en vitamine E.

Technische specificatie

Alle karkassen van Iers grasgevoerd rundvlees met BGA moeten afkomstig zijn uit een van de volgende categorieën:

  • Ossen en vaarzen tot 36 maanden oud. Bevleesdheid beter dan O-. Vetscore tussen 2+ en 4+;
  • Vleeskoeien tot 120 maanden. Bevleesdheid beter dan O+. Vetscore tussen 2+ en 5.  

De twee categorieën moeten afzonderlijk worden gebundeld, uitgebeend, verpakt en geëtiketteerd. Karkassen met een hoge pH-waarde (> 5,8) moeten worden geïdentificeerd en uitgesloten.   

De karkassen moeten worden beoordeeld om er zeker van te zijn dat ze een uitgesproken kersenrode vleeskleur en een hoge mate van romigheid/geelheid van het vet hebben. 

Vers en ingevroren rundvlees met en zonder been komt in aanmerking. Dit omvat karkassen, voor- en achterkwartieren, delen met been, delen zonder been, gehakt van deze delen en detailverpakkingen.   

De BGA Iers grasgevoerd rundvlees mag worden vermeld op rundergehakt en rundergehaktproducten die 100% Iers grasgevoerd rundvlees en minimaal 90% visueel mager rundvlees bevatten.

Producten die geëtiketteerd mogen worden als 'afkomstig' van de BGA Iers grasgevoerd rundvlees zijn: samengesteld rundvlees dat 100%  Iers grasgevoerd rundvlees  en minimaal 90% visueel mager rundvlees bevat; eersteklas slachtafval (wang, staart, dikbil en tong) afkomstig van in aanmerking komende categorieën Iers grasgevoerd rundvlees en runderen.

Gerelateerde artikels

JOZO, met een snufje Mondriaan

Erfgoedcampagne met limited edition verpakking en zoutblik

JOZO, met een snufje Mondriaan

2 min.
Oddlygood® lanceert glutenvrije Dreamy Desserts
Plantaardige lasagne

Come a casa

Plantaardige lasagne

2 min.

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy