Hogere GAS-boetes voor sluikstorters goeie zaak

2 min.

Zwerfvuil

Eind vorig jaar bleek dat de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen is gestegen met 14 %, terwijl het streefdoel was om tegen 2022 20 % minder zwerfvuil te hebben. Het deed de roep om statiegeld in te voeren op blikjes en wegwerpplastic weer luid klinken.

Voorlopig gaat de Vlaamse regering daar niet op in. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) voert de strijd wel op. De inhoud van de blauwe zak is uitgebreid, Demir heeft aan de federale regering gevraagd om de GAS-boetes voor zwerfvuil op te trekken naar 500 euro en er nu wordt ook aan extra handhaving gewerkt.

273 milieuhandhavers van de Vlaamse overheid - inspecteurs van de Vlaamse Milieumaatschappij, park- en boswachters - krijgen er vanaf de zomer de bestrijding van zwerfvuil bij als taak. Zij mochten tot nu toe geen GAS-boetes uitdelen voor zwerfvuil. Daarnaast stelt de Vlaamse overheid nog eens 30 handhavers aan die zich zullen bezighouden met de controle op zwerfvuil. De financiering van de handhavers valt ten laste van de verpakkingsindustrie.

Met dit strenger handhavingsbeleid hoopt de Vlaamse regering de Europese doelstelling te halen die eist dat tegen 2029 90 % van de plastic flessen gescheiden wordt ingezameld. In het Vlaams regeerakkoord is afgesproken om in 2023 de gevolgen van het gevoerde beleid te evalueren. Als dan blijkt dat we niet op het goede pad zitten, komt statiegeld of een veralgemeend beloningssysteem toch opnieuw op tafel.

“Statiegeld blijft de stok achter de deur en is niet van tafel. De sector moet uit haar pijp komen”, klinkt het op het kabinet Demir. Buurtsuper.be juicht een strenger handhavingsbeleid toe: “Het zou volstrekt onrechtvaardig zijn dat onze buurtsupermarkten moeten investeren in dure retourmachines en worden opgezadeld met plastic rompslomp in de winkel, terwijl een minderheid van hardleerse sluikstorters de oorzaak is van al die ellende", aldus Luc Ardies. 

Gerelateerde artikels

Zwerfvuilactie strand Oostende
Buurtsuper verplicht om afval rond winkel op te ruimen?
Word jij dé mooimaker van jouw buurt?

Actueel

Groot geworden met mosselen
Aantal internetwinkels op 2 jaar met helft gestegen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
cover-van-supermag-april-2022-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy