Hoe Nederlandse tankstations evolueren tot buurtsupers

3 min.

In het Nederlandse digitale magazine Food Inspirations verscheen een interessant artikel over de transformatie van tankstations tot buurtsupers in Nederland. Consumenten stoppen niet enkel bij de pomp om bij te tanken, maar vooral voor tabak, boodschappen, gyros, broodjes en street food. 

Met een omzet van ongeveer € 800 miljoen aan eten en drinken behoren pompshops en -bakery’s tot de kleinere foodservicesegmenten. Door elektrisch rijden en zuinigere auto's nemen de stops bij 4.131 Nederlandse tankstations af en moeten ze een ander concept zoeken. En dat doen ze zo ... 

1. Verkoopverbod van tabak bij supermarkten maakt van tankshops een belangrijke bestemming voor rokers
Per 1 juli staken alle supermarkten de verkoop van tabak. Tot zeker 2030 zijn de tankshops, naast speciaalzaken, een belangrijke destination voor rokers. Dat effect is volgens bureau Circana nu reeds zichtbaar. De tabaksomzet bij supermarkten daalde de eerste vier weken van dit jaar met ruim een kwart. Nu al komt er bij tankstations 20% extra tabaksgeld binnen. Al is het geen grote winstbrenger, tabak brengt bij tankshops volgens IRI zeker €1,4 miljard binnen.
 
2. Meer foodretailers kiezen voor combi met tankstations
De combi tussen tanken en retail werkt. Als alle plannen doorgaan, openen foodretailers de komende jaren nog een paar honderd in-stores bij pompstations. Spar Express en EG Group (Esso) willen nieuwe vestigingen openen, net als AH to go bij BP. Ook de nieuwe Canadese eigenaar van Total-tankstations heeft grote plannen met zijn gemaksconcept K Circle.
 
3. Meer convenience of gemaksvoeding
Hoewel het succes wisselend is, werken exploitanten toenemend samen met bekende merken die gemaksfood verkopen. De Britse EG Group (honderden Esso-stations) heeft zelf een brede waaier aan eigen fastfoodmerken. Maar het werkt daarnaast op licentiebasis samen met grote merken als Starbucks, KFC en Subway. EG Group schroomt overigens niet de lichtbakken te verhangen als een concept niet werkt. Zo werd het gezonde fastfood concept LEON bij een tankstation ingeruild voor Go Fresh Gyros Bar. EG Group timmert ook aan de weg met foodcourts, iets dat op bescheidener schaal ook bij andere brandstofexploitanten zichtbaar is.
 
4. Groepen en afhaalmaaltijden
Grote exploitanten geven hun tankstations meerwaarde voor groepen en afhalers. Een voorbeeld is het Tilburgse bedrijf Vollenhoven, dat een groot aantal Avia-tankstations exploiteert. Recent opende Vollenhoven bij Rilland (Zeeland) outlets van cafetariaformule Family en het Duitse koffieconcept Coffee Fellows. Vollenhoven richt zich met de locatie niet alleen op afhalers van maaltijden, friet en snacks, maar ook op zakelijke overleggasten, vriendengroepen en families.
 
5. Nieuwe formules
Brandstofexploitanten rollen eigen concepten uit. Een mooi voorbeeld van de afgelopen jaren is Tony’s van familiebedrijf De Haan Minerale Oliën. De formule is vernoemd naar Tony de Haan, de derde generatie in het bedrijf. De tientallen outlets zijn compact (Tony’s Coffee & More) en uitgebreider (Tony’s Street Food). In Oost-Nederland doen concepten als Hush en De Broodjesbox van zich spreken. Hush is inmiddels gevestigd bij zes bemande Avia-tankstations, terwijl De Broodjesbox primair bij stations zonder personeel zit. Andere namen zijn onder meer Jitha’s Deli (Noordoostpolder, Italiaanse pinsa’s), Moments & More (Vissers Energy, 23 locaties) en een concept met vers schepijs bij een tankstation in Budel.
 
6. Marktleider Shell rolt Shell Café uit
Marktleider Shell zet vol in op zijn Shell Café. In 2021 opende de eerste langs de A16, inmiddels is het concept aangescherpt. Wereldwijd zijn er al zo’n 1.500 Shell Cafés, in Nederland meer dan 150. Begrippen als ‘vers en lekker even opladen’ staan bij Shell Café centraal. Barista’s maken koffie, er wordt streetfood geserveerd. Het ‘hygge-huis’ (Deense gezelligheid) vormde de inspiratiebron voor Shell Café. Regelmatig introduceert Shell Café kleine verse gerechten van bekende koks. Zo passeerden de afgelopen jaren al smaakmakers van Soenil Bahadoer, Ralph de Kok, Herman den Blijker en Dick Middelweerd de revue.

Bron: Food Inspirations

 

Gerelateerde artikels

Flavor Shop betrekt team bij elke aanwerving
"Kwaliteit in plaats van lage prijzen promoten"
UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming

Actueel

Flavor Shop betrekt team bij elke aanwerving
"Kwaliteit in plaats van lage prijzen promoten"
UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy