Hét product van Made in
Voor het tweede jaar op rij gaat Mediahuis via haar 'Made in' nieuwssite op zoek naar hét beste product van de regio Antwerpen, Kempen, Limburg, Mechelen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. De vijf finalisten per regio voor de editie van dit jaar zijn bekend. Er zitten heel wat interessante, lokale lekkernijen bij dus we sommen ze graag voor jullie op!
Made in ontving dit jaar meer dan 200 inzendingen, en na een eerste beoordeling selecteerde de jury een top 20 per regio, waarop het publiek de voorbije weken massaal kon stemmen. Met bijna 70.000 uitgebrachte stemmen toont deze verkiezing de brede betrokkenheid en waardering van het publiek voor regionale producten. In de komende dagen zal een vakjury zich buigen over de top 5 en op basis van verschillende aspecten de winnaar bepalen.
De winnaar van de titel (per regio) zal op 19 november tijdens een feestelijke award uitreiking in de gerestaureerde Predikherenkerk te Mechelen bekend worden gemaakt.
Antwerpen
Jespers Koffie – Moekes Blend: Deze blend werd, na jarenlange ervaring en proeven, samengesteld door Moeke Mieke. Zij was zelf jarenlang actief bij koffie Jespers in Antwerpen. Deze koffie heeft een volle smaak en tinten van noten. Voor meer info, klik hier.
Vieux Nouveau Antwerp – Elixir: De vierde generatie van de Antwerpse familie Van Rillaer produceert verschillende spirits en likeuren op basis van recepten ontwikkeld door Felix Van Rillaer in 1903. De Elixir bestaat nog steeds uit exact dezelfde ingrediënten, de flessen kregen enkel een hedendaags ticket.
Kempen
Stoffels tomaten – Toma’amoris: voor deze ambachtelijke tomatensaus baseert Stoffels zich sinds vorig jaar op een idee uit grootmoeders tijd, namelijk op het einde van de zomer de overproductie van heerlijke kerstomaten verwerken tot een saus. Het project past perfect binnen de filosofie van Stoffels om duurzaam te telen. Bovendien is de saus een mooi voorbeeld van circulaire stromen op het bedrijf. Voor meer info, klik hier of check het artikel hieronder!
OVI – Bouletstick: een brochette van gepaneerde en heerlijk gekruide gehaktballetjes op basis van varkens- en gevogeltevlees, afwisselend met uien op een satéstokje geprikt. Al exact 20 jaar is de bouletstick ideaal bij frietjes, op een frisse salade of als festivalsnack. Voor meer info, klik hier.
Stoffels Tomaten
Limburg
Voerke IJs – roomijs Likkepot: Likkepot wordt geproduceerd met hoogwaardige ingrediënten en lokaal aangekochte grondstoffen. Echte boter en echte vanille puntjes. Er zijn vier basissmaken en per seizoen een Limburgse topper, gemaakt met echte lokale fruitsiroop. Voor meer info, klik hier.
Mechelen
BelOrta – brainboosters: Snoeptomaatjes, een gezond alternatief voor studenten om te snacken. Voor meer info, klik hier.
BOOST – granola: Na de coronapandemie zag de granola van Boost het levenslicht. Eerst in bakkerij De Zotte Morgen, nadien ook in beide Spar’s in Mechelen. Boost staat voor natuurlijke ingrediënten, lokaal en bomvol vezels en antioxidanten. Voor meer info, klik hier.
Oost-Vlaanderen
Breydel – Breydelham & Spek: Breydel is gespecialiseerd in ambachtelijke en duurzaam bereide delicatessen afkomstig uit eigen lokale varkenskweek. De Breydelham en Breydelspek worden traag gebakken in een authentieke oven. Voor meer info, klik hier.
Klasseslagerij Vermeulen – Droge Ringworst: Deze worst wordt gemaakt van Belgische varkens, voornamelijk Duroc d’Olives. Het product wordt traag gedroogd zodat het etensklaar is voor de klant. Voor meer info, klik hier.
NONA Drinks – NONA Spritz: Charlotte, founder van NONA, ontwikkelde drie premium alcoholvrije spirits na haar studies als bio-ingenieur. De Spritz is een mix van 27 gedistilleerde kruiden op basis van sinaasappelzeste en bloedsinaasappel en met een subtiele toets van bittere gentiaanwortel. Voor meer info, klik hier.
Vlaams-Brabant
AD Brewing Co – Tervoerke Tripel: Tervoerke Tripel is een goudblond bier van hoge gisting, kruidig in de neus met een typisch parfum van zacht fruitige esters en een gemoute geur aan de basis. Het bier is volmondig en toegankelijk maar toch bijzonder van smaak door zijn kruidigheid, naast een licht aanwezige bitterheid (29 IBU) op de tong, waardoor je makkelijk een tweede glas bestelt. Voor meer info, klik hier.
Anda – Andalousesaus: De originele andalouse is gemaakt op basis van mayonaise en wordt subtiel gecombineerd met tomaat, mosterd en specerijen. Voor meer info, klik hier.
Meat “culinaire slagersboutique” – Huisgemaakte Cathemse Pastrami: Cathem varken is een samenwerking tussen de lokale boerderij hof te Kattem en slagerij Meat. Pieter en Erik van de boerderij geven de varkens heel wat aandacht: luchtige stallen, buitenloop en eigen lokale biologisch geteelde granen. Dit resulteert in zeer zacht en smaakvol varkensvlees. Van dit vlees maken de bezielers van Meat een groot gedeelte van hun assortiment charcuterie zelf. Waaronder ook hun ‘Cathemse pastrami’ , het bovendeel van de hesp wordt losgesneden en zacht gepekeld. Hierna trekken ze de stukjes vacuum, samen met de medina kruiden zodat ze gedurende een 3-tal dagen kunnen rusten. Afbakken op 80°C, tot een kern van 62°C. Dit resulteert in een sappig stukje hesp met een verfijnde kruiding. Voor meer info, klik hier.
Speculaasbakkerij Vanvuchelen – Gepersonaliseerde Speculaas: Sinds 2019 is Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen pionier in het personaliseren van ambachtelijke speculaas. Of dit nu voor een gelegenheid is zoals een huwelijk of als geschenk binnen een organisatie of bedrijf, geen enkele uitdaging of ontwerp is hen te moeilijk. De speculaasvormen worden door henzelf in autocad ontworpen in functie van technische eigenschappen van hun degen. Vervolgens produceren ze de speculaasvorm in eigen huis doormiddel van 3D printing om daarna deze vorm op dezelfde ambachtelijke wijze te gebruiken zoals vroeger met een houten vorm. Voor meer info, klik hier.
West-Vlaanderen
Agro Debeuckelaere-Staden – Waltson Chips: Waltson komt van Walter Debeuckelaere en Son: zoon van Walter. Na een familietraditie in aardappelen, was het na het telen, handelen, specialiseren in chipsaardappelen tijd om de volgende stap te nemen. Met een enorme bagage kennis van aardappelen verworven door de jaren heen en van kindsbeen af mee gekregen met de paplepel door Walter en André begon Joost met het produceren van ambachtelijke chips op de “Keyaert”. Voor meer info, klik hier.
Jules Destrooper – Crisp ’n Cream Natuurboterwafels Vanille: Het nieuwste koekje van Jules Destroper! Twee bite-size natuurboterwafels gevuld met vanillecrème, perfect voor een korte pauze of tijdens vergaderingen. Voor meer info, klik hier.