Gratis pakjesdiensten in vraag

3 min.

Insteek van het artikel in De Standaard vandaag is de prijzenoorlog, gevoed door webwinkels en hun klanten. Die oorlog inspireert Minister van overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) om de hele pakjessector in vraag te stellen en dan vooral de 'cowboypraktijken' die ze graag aan banden wil leggen. “Dit doet me denken aan de 19de eeuw van Daens”, zegt ze daarover. 

Ze zegt 'ontzet' te zijn door de bevindingen van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws, die bij een onderzoek naar pakjesbedrijf PostNL op wantoestanden zijn gestoten, waaronder kinderarbeid. De onthullingen komen er op een moment dat het gerecht al maandenlang de pakjessector tegen het licht houdt, nadat bij controles door de sociale inspectie bijna systematische inbreuken werden vastgesteld, en het openbaar ministerie pakjesbedrijven PostNL en GLS heeft vervolgd voor 'structurele fraude bij de koeriers' (DS 19 oktober).

Minister De Sutter wil nu een wetsontwerp op tafel leggen om de 'cowboypraktijken' in de sector aan banden te leggen. De Sutter, die voogdijminister is van marktleider Bpost, neemt daarbij vooral bedrijven in het vizier die hun pakjes systematisch laten bezorgen door zelfstandige onderaannemers, zoals PostNL, GLS en DPD. 

De concurrenten van BPost stellen op hun beurt de overheidssubsidie, die BPost jaarlijks ontvangt, in vraag en wijzen op de marktverstoring. Zij nemen zo weinig mogelijk eigen bezorgers in dienst, om flexibel in te kunnen spelen op de schommelende markt, die hoge pieken (rond eindejaar) afwisselt met rustigere periodes. Ook de kosten kunnen op die manier worden gedrukt, omdat er werkgeversbijdrages noch sociale lasten moeten worden betaald door de pakjesbedrijven zelf. 

De Minister stelt ook de leveringen op de dag zelf van de bestelling in vraag, evenals het feit dat die leveringen gratis gebeuren.

Gerelateerde artikels

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy