Sublimix , Terre de Fromages, Vecuisine by Nanuk en Funky Ouma by Ali-import winnen de Gouden Tavola Awards. Voor de wedstrijd waren 117 producten ingeschreven, het hoogste aantal in de 10 jaar van de wedstrijd. Tavola verwelkomt van 17 tot en met 19 maart 2024 400 expoanten in Kortrijk Xpo en verwacht ruim 14.000 professionals.
Doorheen 2 verschillende jureringrondes bepalen 38 juryleden de 12 laureaten: 1 winnaar en 2 genomineerden per categorie.
In ronde 1 wordt een selectie gemaakt op basis van de criteria innovatie in combinatie met commerciële slaagkans. Is het product voldoende vernieuwend, dan gaat het door naar de finale jurering. Daar worden de producten beoordeeld op basis van degustatie, innovatie, commerciële slaagkans, verpakking, duurzaamheid en marketing.
“Wat opvalt in de totaliteit van het aanbod van producten is dat producenten in de eerste plaats focussen op heel veel lekkere en smaakvolle producten, pas in 2e instantie komen meer actuele trends zoals vegan aan bod. In de voorgaande editie van de wedstrijd lag het accent bij de inzendingen wat meer op trends, nu was er toch een tendens ‘back to basics’. Verder stel ik een stijgende aandacht vast voor de milieubewuste consument”, aldus Thierry Cattoir, voorzitter van de wedstrijd.
Alle producten die de 2e ronde bereikten worden tijdens Tavola tentoongesteld in de centrale Rambla.
De wedstrijd onderscheidt 4 categorieën: Fine Foods Zelfbediening (kanaal supermarkt), Fine foods met bediening (kanaal versspeciaalzaak vb kaaswinkel, slager, supermarkt met bedieningstoonbank), Fine Foods Delicatessen (voor delicatessenzaken) en Fine Foods Foodservice (producten die verder bereid / bewerkt worden voor het foodservice kanaal).
TIP: Download onderaan dit bericht een document met alle info over de winnaars en genomineerden én waar je ze kan op de Tavola beurs van 17 tot en met 19 maart 2024 in Kortrijk Xpo.
Fine Foods Zelfbediening
Winnaar: Thai Bouillon - Sublimix
Met Thaï bouillon geef je elk gerecht in een handomdraai een Aziatische twist: rijst- noedel of wokgerechten, soepen, sauzen, mosselen, vispannetjes,… Deze bouillon in poedervorm is uniek in zijn soort, en blinkt uit door gebruiksgemak, veelzijdigheid en smaak. Het product is vegan, glutenvrij, lactosevrij en bevat geen MSG. Doelgroep is de thuiskok die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de Thaïse smaken in eigen keuken wil introduceren. Bewust niet te pittig gemaakt om een brede doelgroep te bereiken. Liefhebbers van de pikante Thaïse keuken dienen dus nog een pittig ingrediënt toe te voegen.
1 nominatie: Freezecakes – Pleese - Galana
2e nominatie: Aquafaba – Botanica Spices
Fine foods met bediening
Winnaar: Meule du Plateau Réserve 18 maanden – Terre de Fromages
Dit is een 100% Belgische kaas gemaakt van rauwe melk van koeien die enkel gras / hooi te eten krijgen ( geen ingekuild voer) een belangrijk element om melk van superieure kwaliteit te bekomen. Deze unieke geperste kaas rijpt 18 maanden op houten sparren planken. Gepasteuriseerde kazen zijn eerder zeldzaam in België. De rijping zorgt voor een intensere, complexere nootsmaak en is lichtjes meer gezouten. De textuur van de kaas is soepel, ietsjes broos en smelt in de mond. De aanwezige zoutkristallen zijn het resultaat van de langdurige rijping.
1e nominatie: Enigma – Butcher’s Craft by De Laet & Van Haver
2e nominatie: Ahumado – Butcher’s Craft by De Laet & Van Haver
Fine Foods Delicatessen
Winnaar: Black Garlic Salt Rub – Funky Ouma | Ali-Import
Een ware smaaksensatie, samengesteld uit zeezout, gefermenteerde knoflook, citroenschilpoeder, knoflook en ui-vlokken. Deze mix voegt niet alleen een unieke umami-smaak toe aan je gerechten, maar biedt ook een snelle en gemakkelijke vervanging voor gehakte ui en knoflook. Meng het met wat olijfolie en je hebt een geweldige rub voor al je favoriete gerechten! Waarom Funky Ouma? Innovatieve Verpakking / handig voor onderweg / compacte formaat maakt ze ideaal voor zowel tafelgebruik thuis als in brasserieën en restaurants / niet alleen een functioneel product maar ook 100% recycleerbaar.
1e nominatie: Tea Vinegar – Atelier Roger & ꓭBody
2e nominatie: Angus Beef Grand Cru & Wagyu Beef Grand Cru by Ganda – Ganda Fine Foods
Fine Foods Foodservice
Winnaar: Plant Based Mousse Crumble - Vecuisine
Deze taartjes zijn innovatieve desserts die een breed publiek moeten bekoren. Naast de 15 bestaande vegan mousses zijn sinds eind 2023 deze 4 plant based gebakjes gecreëerd op basis van vegan crumble en vegan mousse. Een nieuwe wending voor het dessert assortiment > Tegen 2030 alle dessert producten omzetten naar een plant- based versie.
1e nominatie: Balfego Bluefin Tuna - Lobsterfish
2e nominatie: Buloo - Apero - Maanvallei