'Generatieverbod' tabaksverkoop

3 min.

Productnieuws
Rentabiliteit

De Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid heeft donderdag een plan voorgesteld om het land tegen 2025 rookvrij te krijgen. Het meest opvallende punt: een blijvend verbod om tabak te kopen voor iedereen die na een bepaald jaar geboren is (bijvoorbeeld nu: 2004, degenen die volgend jaar 18 worden). De bedoeling is om tot een volledig rookvrije generatie te komen en het roken 'uit te faseren'.

Het plan is nog niet definitief. Eerst komt nog een brede consultatieronde waarbij alle burgers tot eind mei hun mening kunnen geven over het pakket maatregelen, dat onder andere voorziet in rookstopbegeleiding.

Suzanne Gabriëls, tabaksexperte bij de Stichting tegen Kanker, vindt in een interview met ‘De Standaard’ dat "Europa zich een stuk afwachtender opstelt als het op ingrijpende maatregelen aankomt. Hier wordt vaak de individuele vrijheid aangehaald: iedereen moet zelf kunnen beslissen of hij rookt of niet. Pas wanneer blijkt dat harde maatregelen in andere landen echt werken, durven we de volgende stap te zetten. En daar kan makkelijk tien jaar overgaan."

 

Ik denk vooral aan een beperking van het aantal verkooppunten. Maar dat betekent niet dat we geen oog moeten hebben voor de economische gevolgen van een inperking van de verkoop.

Suzanne Gabriëls, Stichting tegen Kanker

Bij ons zou er volgens Gabriëls veel gezondheidswinst te boeken zijn door de toegang tot tabak te beperken. "Ik denk vooral aan een beperking van het aantal verkooppunten. Nu zijn sigaretten overal verkrijgbaar en lijkt het een normaal product, ook voor jongeren." 

"Dat betekent niet dat we geen oog moeten hebben voor de economische gevolgen van een inperking van de verkoop. We moeten ook denken aan de bedrijven die in de problemen raken als er minder sigaretten gekocht worden, zoals de krantenwinkels. We moeten ze helpen, bijvoorbeeld met een reconversiefonds, zodat ze kunnen omschakelen."

Buurtsuper.be heeft eerder al voorgesteld om een ‘landingsplan’ met alle betrokken actoren af te spreken waarbij, gefaseerd, een aantal maatregelen worden afgesproken die gespreid in de tijd worden ingevoerd. "Op die manier voorkom je dat ondernemingen, waarvan vele familiale bedrijven die op een legale manier betrokken zijn bij de tabaksverkoop, voor voldongen feiten worden geplaatst die hun investeringen van de ene dag op de andere teniet doen", aldus Luc Adries. 

Gerelateerde artikels

Delhaize ondersteunt muzieksector
Tamari Vinaigrettes en Sweet Chili Saus
Tijdswinst dankzij Smart Till & Smart Safe

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy