Een reportage van de VRT Nieuwsdienst over het statiegeld in Nederland wijst uit dat in grootsteden zoals Amsterdam, statiegeld voor meer zwerfvuil zorgt. Zwervers die op jacht zijn naar verpakkingen met statiegeld kieperen vaak de vuilzakken uit op het straat en laten de rest liggen. Een buurtbewoner getuigt: “Ze komen blikjes zoeken en scheuren de vuilzakken open en dan gaat alles wegwaaien, dat is geen hogere wiskunde”
In Vlaanderen pleiten sommige instanties voor de invoering van het klassieke statiegeld voor blikjes en PET flessen. Dit zou de problemen rond zwerfvuil moeten oplossen. De uittredende Vlaamse regering had in haar regeringsprogramma de invoering van statiegeld opgenomen en besliste, na uitvoerig onderzoek van verschillende scenario’s, om een digitaal statiegeld in te voeren. Het statiegeld moet echter ontwikkeld worden in samenspraak met de andere regio’s teneinde een uniform systeem te kunnen uitrollen.
Buurtsuper.be en UNIZO hebben zich altijd fel gekant tegen de invoering van het klassieke statiegeld waarbij klanten hun lege verpakkingen terug inleveren in de buurtsuper. Naast de overlast die dit met zich meebrengt voor de winkels, zou het klassieke statiegeld het voorbestaan van de succesvolle blauwe zak bedreigen waarmee België zich tot de Europese koploper inzake recyclage kroont.
Een reportage van VRT NWS over het statiegeld, zoals het in Nederland is ingevoerd, wijst uit dat in grootsteden zoals Amsterdam, statiegeld voor meer zwerfvuil zorgt. Zwervers die op jacht zijn naar verpakkingen met statiegeld kieperen vaak de vuilzakken uit op het straat en laten de rest liggen. Een buurtbewoner getuigt: “Ze komen blikjes zoeken en scheuren de vuilzakken open en dan gaat alles wegwaaien, dat is geen hogere wiskunde”