Geen drempels meer voor digitaal statiegeld

2 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging

Op basis van recente proeven met digitaal statiegeld in Bobbejaanland, Center Parcs De Haan en Wenduine, wordt het systeem door de Vlaamse afvalmaatschappij OVAM als 'robuust' en 'impactvol' bestempeld. Voor UNIZO en Buurtsuper.be is dit het signaal dat de digitale vorm primeert boven het klassiek systeem van statiegeld. 

Eind vorig jaar heeft de Vlaamse regering het licht op groen gezet voor de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes vanaf 2025. Nog voor de jaarwisseling moet de langverwachte beslissing vallen: komt er een digitaal of een klassiek systeem. 

Dit najaar vonden een aantal proefprojecten plaats om het digitaal systeem van statiegeld uit te testen. Plastic flessen en blikjes krijgen een code die gescand moet worden alvorens men ze thuis in de blauwe zak of in een speciale openbare vuilnisbak deponeert. Het statiegeld wordt dan automatisch teruggestort. De resultaten blijken, voor een proefproject, succesvol. OVAM heeft het over operationele robuustheid en een vastgestelde impact op de gemeten hoeveelheid zwerfvuil. 

UNIZO en Buurtsuper.be oordelen, net als Fost Plus en Comeos, dat digitaal statiegeld de beste manier is om rompslomp te vermijden.

“Met het digitaal statiegeld kan iedereen de blauwe zak blijven gebruiken, een systeem dat zijn succes reeds bewezen heeft. Bij het alternatief, klassiek statiegeld, moet de consument alle verpakkingen in goede staat terug naar de winkel brengen waar het ook nog eens verwerkt moet worden. Sommigen staan te weinig stil bij de grote impact dat dit heeft op de consument én de winkels”, zeggen UNIZO-topman Danny Van Assche en Buurtsuper.be-gedelegeerd bestuurder Luc Ardies. 

De enige grote winnaar van het klassieke systeem zou TOMRA zijn. Zij zijn de marktleider voor het verdelen van de dure automaten die nodig zijn om blikjes en flesjes verwerken. Het zou dan ook vooral hen gelukkig maken. 

UNIZO en Buurtsuper.be hebben vertrouwen dat de huidige resultaten van het proefproject en de nadelige gevolgen van het klassieke systeem ervoor zullen zorgen dat de Vlaamse regering de juiste keuze maakt.

Gerelateerde artikels

Niet langer 1 + 1 gratis-acties voor verse voeding?
“Leg die sushi neer en ga weg”
Delhaize verkoopt laatste eigen winkels aan zelfstandige ondernemers

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy