Fruitkweker Anitoma is ‘toeleverancier van het jaar’

3 min.

Fruitkweker Anitoma uit Deinze is verkozen tot ‘toeleverancier van het jaar’ op de Hospitality Awards. Het land- en tuinbouwbedrijf levert verse producten aan restaurants en supermarkten, maar heeft ook een fruit- en groentenkraam aan de Damstraat. 

Jean-Louis De Gheest, vader Peter (54) en moeder Annick (50) werken al bij het krieken van de dag voor hun vers fruit. “Elke dag is ons kraam hier geopend”, zegt Jean-Louis. “En dan bedoelen we elke dag. Ook zon- en feestdagen. Dat is onze sterkte.” Drie generaties geleden stampte grootvader Herman het fruitbedrijf uit de grond. Een klein begin, met houten serres in Vosselare. “Meloenenkweek”, zegt Jean-Louis. “De houten serres mochten niet te groot zijn, anders waren ze moeilijk te verwarmen. Het was dus letterlijk kruipen op handen en knieën om de planten te verzorgen.”

Vandaag zijn de serres van Anitoma veel omvangrijker. De kwekers hebben niet één specialiteit, maar wisselen geregeld van teelt. Met de lentemaanden in aantocht, staan hn serres vol aardbeiplanten. 

“Hoewel ze na de pluk wel even goed blijven, eet ik persoonlijk geen aardbeien die meer dan drie dagen geleden geoogst zijn”, zegt Jean-Louis. “Hoe lang ze bij ons in het kraam blijven liggen? Soms zelfs geen halve dag. Op hoogdagen vertrek ik ’s ochtends met de eerste oogst naar ons winkelkraam, en in de namiddag kom ik bijvullen met wat er over de middag is geoogst.”

“Eigenlijk is de truc om aardbeien te verkopen wanneer niemand er heeft. Maar het is een moeilijke oefening. In de koude maanden kan je aardbeien duurder verkopen, maar de kostprijs om de serres te verwarmen lag dit jaar zo hoog dat het niet interessant was. Anderzijds moet je in het hoogseizoen je prijzen soms zodanig drukken, dat je met verlies weerkeert van de veiling.”

Het vele werk van de landbouwers heeft alvast geloond, want hun partners in de horeca bekroonden hen tot toeleverancier van het jaar. “We werden ingeschreven door onze partners”, zegt Jean-Louis. “We zijn hier elke dag mee bezig en doen voor alle klanten ons best. De erkenning dat we goed bezig zijn, dat doet deugd.”

Bon: www.made-in.be/oost-vlaanderen

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy