Financiële strop van energiecrisis

4 min.

Energie
Belangenbehartiging

Als energieprijzen niet snel dalen, sluit helft van buurtsupermarkten 2022 af met verlies

Zelfstandige uitbaters van buurtsupermarkten voelen de financiële strop door de energiecrisis steeds verder spannen. Maandelijks krijgen ze elektriciteitsfacturen van duizenden euro’s te slikken. “Normaal betaal ik 6.000 euro per maand, nu 18.000 euro.” Dat 2022 een verliesjaar wordt, staat voor veel buurtwinkels nu al zo goed als vast.

Vlaanderen telt ongeveer 1.500 buurtsupermarkten en die worden uitgebaat door een groep van 500 à 600 zelfstandige ondernemers. Deze winkels hebben de afgelopen jaren meer ingezet op verse producten dan op droge voeding en non-food. Logisch, want bij vlees, fruit, groenten, bakkerij en kant-en-klaargerechten liggen de winstmarges een stuk hoger. Het nadeel is dat er wel meer koeltogen en diepvriezers nodig zijn en die toestellen verslinden energie.
 
Bij Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van speciaalzaken en zelfstandige supermarkten, hebben ze zopas een analyse gemaakt. En die ziet er niet rooskleurig uit. “Op basis van de balans- en resultatenrekeningen van 446 zelfstandige supermarkten hebben we berekend wat de gevolgen kunnen zijn van de hoge elektriciteitsrekeningen”, zegt algemeen directeur Luc Ardies.

“Als deze energieprijzen nog twee maanden aanhouden, zal 50 tot 60 procent van onze leden het boekjaar 2022 negatief afsluiten. De gemiddelde buurtsupermarkt betaalde vorig jaar in dezelfde periode 5.000 tot 7.000 euro per maand aan elektriciteit. Vandaag bedraagt die maandelijkse kost meer dan 15.000 euro. Dat is tot drie keer meer, je moet geen genie zijn om te weten dat dit onhoudbaar is.”

“Als de energiefactuur verdrievoudigt, moet je geen genie zijn om te weten dat dit onhoudbaar is”

Luc Ardies

Besparen, meer betalen

Directeur Wouter Verhoeven van supermarktketen Alvo beaamt dat de facturen de hoogte inschieten. Hij haalt er cijfers bij van het filiaal in Tessenderlo dat in november 2020 verbouwd werd met de meest energiezuinige snufjes die momenteel beschikbaar zijn. “Tegenover 2020 hebben we door die ecologische investeringen ons energieverbruik vandaag met iets meer dan 30 procent kunnen drukken. De winkel is zelfs volledig onafhankelijk van gas. De volledige verwarming werkt nu op warmterecuperatie van de koelsystemen."

"Verder hebben we tl-lampen vervangen door ledverlichting, staan er ramen voor de meeste koelkasten, ontdooien we via elektronische ventielen en gebruiken we energiezuinigere ovens. Ondanks alle inspanningen - het drukken van elektriciteitskosten én de volledige eliminatie van gasverbruik - is onze maandelijkse energiefactuur in Tessenderlo toch nog met 7.000 euro gestegen. We verbruiken minder, maar de factuur is in euro’s verdubbeld. Gelukkig hebben we op voorhand zo veel groene inspanningen gedaan, anders was het nog veel erger.”

We verbruiken minder, maar de factuur is in euro’s verdubbeld.

Wouter Verhoeven, Alvo

Moederhuis

“Ik heb vandaag al vertegenwoordigers van een zonnepanelenbedrijf op mijn bureau gehad, want dit is niet meer te doen”, zegt een uitbater van een Limburgse Proxy Delhaize die liever anoniem blijft. “We zagen onze maandelijkse kosten van 6.000 euro naar 18.000 euro schieten. Toegegeven, we hebben tijdens de coronapandemie als supermarkt twee goede jaren gekend. Dat leverde een financiële buffer op, maar die extra winst smelt nu als sneeuw voor de zon.”
 
Een oplossing ligt niet meteen voor de hand. “Onze diepvriezers tijdelijk uitschakelen? Dat is geen optie. De klant gaat gewoon naar een andere supermarkt. De prijzen doorrekenen aan de consument? Gaat ook niet. Als zelfstandige uitbater hang je af van het moederhuis. In mijn geval is dat Delhaize, daar worden de prijzen bepaald. Als ze daar geen andere winstmarges gaan hanteren, wordt het moeilijk voor ons.”

Accijns op 0

Unizo trekt intussen aan de alarmbel en vraagt een directe verlaging van de tarieven. “De btw-verlaging levert voor bedrijven niets op. De federale regering moet de bijzondere accijns op elektriciteit op nul zetten. Dat kan 500 euro op jaarbasis opleveren voor een kleine kmo op laagspanning”, aldus gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche van Unizo.

“Voor bedrijven op middenspanning gaat het al snel om een korting van zo’n 4.000 euro per jaar. Aan de huidige hoge elektriciteitsprijzen zou dus ook voor de buurtsupermarkt de elektriciteitsfactuur met ongeveer 4.000 euro op jaarbasis kunnen dalen.”

Bron: Het Belang van Limburg - Roel Damiaans

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy