Energiesteun voor bedrijven

4 min.

Energie
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Uit de Septemberverklaring van afgelopen donderdag blijkt dat de Vlaamse regering de bedrijven wil helpen. Ook al blijft er nog veel onduidelijkheid over de voorwaarden van de energiesteun.

Buurtsuper.be en UNIZO waren de afgelopen weken druk in de weer om de Vlaamse regering ertoe te bewegen om zowel op korte termijn directe steun te geven, als op langere termijn ondernemingen de kans te geven om hun energietransitie te versnellen.

Volgens de informatie waarover we nu beschikken zouden alle bedrijven die in 2021 minstens 7.500 euro aan energie-uitgaven hadden, in aanmerking komen voor een overheidssteun tot 80% van hun maandelijks operationeel verlies. Die compensatie zou dan worden toegekend voor het laatste kwartaal van dit jaar en eventueel ook in het eerste kwartaal van 2023 (als Europa dat toelaat).  

Voor de zogenaamde ‘energie-intensieve’ bedrijven gelden andere compensatiemaatregelen, maar tot op vandaag blijft het onduidelijk of de Vlaamse regering supermarkten en speciaalzaken beschouwt als ‘energie-intensief’.

Naast deze directe compensatiepremies zou de zogenaamde overbruggingslening verder worden uitgebreid en versterkt. De overbruggingslening is sinds februari 2022 bij VLAIO beschikbaar voor Vlaamse kmo’s die liquiditeitsnoden hebben naar aanleiding van de Covid- of Oekraïnecrisis. Het gaat om zeer voordelige leningen (1,5% interest) waarmee een kleine onderneming tot 200.000 euro en middelgrote ondernemingen maximaal 400.000 euro kunnen lenen.

Tot slot worden ook supermarkten ondersteund in hun energietransitie. Minister Brouns kondigde in dat kader een impulsprogramma aan waarbij de transitie naar hernieuwbare energie van onze Vlaamse ondernemingen wordt versneld. Ondernemingen die investeren in nieuwe technologieën zoals recuperatie van restwarmte, warmtepompen, elektrische boilers, zonne-energie, biomassa, geothermie, etc. zouden in aanmerking komen voor deze steun.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Het zijn al bijzonder zware weken geweest. We doen ons uiterste best om gepaste steunmaatregelen voor onze zelfstandige supermarkten en speciaalzaken in de wacht te slepen. Ook de komende dagen moeten we er nauwlettend op toezien dat de voorwaarden om directe overheidssteun te ontvangen, van toepassing zijn op de meerderheid van onze leden."

"Los van die directe steunmaatregel is het op langere termijn minstens even belangrijk dat de overheid supermarkten en speciaalzaken die investeren in hun energietransitie, kan helpen. Tot slot moet Europa dringend beslissen om via een plafonnering van de aardgasprijs en de loskoppeling van de elektriciteitsprijs, de energiefacturen te doen dalen. Zo’n beslissing zal nog de grootste impact hebben op hun kosten.“

 

Gerelateerde artikels

Koopkrachtpremie voor winstbedrijven en werkbonus
"Te weinig aandacht voor bedrijven die verlies lijden"
Geen doorbraak in prijsplafond energieprijzen

Actueel

Liefdevolle bioteelt
Kleurden onze Rode Duivels té rood?
Lekker en gezond richting feesten
cover-van-supermag-oktober-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy