Energiemaatregelen

4 min.

Energie
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

We houden je op de hoogte!

UNIZO en Buurtsuper.be onderhandelen momenteel constant met de Vlaamse en Federale regering over maatregelen die het bedrijfsleven kunnen helpen om de energiecrisis te bedwingen. We houden jullie via deze weg graag op de hoogte van alle ontwikkelingen! 

TIP: Via de knop 'Energie' op onze nieuwspagina vind je alle artikels over dit thema. 

Niettegenstaande UNIZO en Buurtsuper.be afgelopen en deze week continu voorstellen hebben uitgewisseld voor specifieke compensatiemaatregelen die bedrijven - zoals supermarkten waar de huidige energieprijs een drievoud is van vergelijkbare maanden vorig jaar - moeten ondersteunen, houdt de Vlaamse regering voorlopig de vinger op de knip. 

Minister President Jambon verklaarde gisteren dat ze nog tot eind september wachten met maatregelen. Dan zouden de steunmaatregelen, samen met andere begrotingsmaatregelen, gepresenteerd worden tijdens de Septemberverklaring. Meer bepaald op 26 september.

Tegen dan zouden ook de federale maatregelen bekend zijn. De federale regering wil wél snel gaan en mogelijk al vrijdag, tijdens het kernkabinet, maatregelen nemen voor bedrijven en burgers. 

Voor bedrijven zouden de gekende recepten uit de coronacrisis weer bovengehaald worden, zoals tijdelijke werkloosheid, het overbruggingsrecht en een uitstel voor de betaling van de sociale bijdragen. Daarnaast wordt ook gedacht aan een moratorium op faillissementen voor bedrijven die in moeilijkheden komen door hun energiefactuur. Over deze maatregelen voor zou er al zo goed als een akkoord bestaan binnen de federale regering.

Voor burgers denkt men aan een korting op de energiekosten, niet alleen voor de lagere middenklasse en lage inkomensklassen, maar voor iedereen (met uitzondering van wie nu geniet van een sociaal tarief of een vast contract heeft), die later door de hogere inkomens via de fiscus moet terugbetaald worden. Deze maatregel zou reeds in Duitsland van toepassing zijn. Er zou ook een tweede stookoliecheque van 225 euro komen.

De federale regering rekent erop dat met een lagere stroomprijs en compensatie voor de burger ook de bedrijven geholpen zijn omwille van de sterkere koopkracht en lagere inflatie die momenteel de loonkost versneld doet stijgen.

De Europese Commissie voorziet een overwinstbelasting op energieproducenten die de lidstaten wel nog moeten uitwerken (zie ook ons vorig artikel hierover). De Belgische regering gaf eerder al aan dat, als er geen Europese maatregel in die zin komt, zijn dit zelf voor België zou invoeren zonder Europa. In Griekenland werden op die manier de zogenaamde ‘overwinsten’ aan 90 % afgeroomd.

Gerelateerde artikels

Energiesteun voor bedrijven
Ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei
7 op 10 zelfstandige supermarkten verlieslatend

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy