Energiefactuur van 6.000 naar 40.000 euro per maand

3 min.

Energie

Een energiefactuur van 30.000 euro voor vijf supermarkten, die deze maand stijgt tot 200.000 euro. Oftewel: een miljoen euro per jaar. De bedragen van energiefacturen worden alleen maar hallucinanter, de noodkreten alsmaar luider.

“Dit zijn prijzen die gewoon niet vol te houden zijn: niet enkel voor de supermarkten, maar voor alle bedrijven die redelijk wat stroom nodig hebben om te kunnen draaien”, zegt Inse Knoors, die met de familie vijf supermarkten in Limburg beheert. “We praten over een stijging van 500 procent. Geen enkel bedrijf kan dit volhouden."

"We komen van een factuur van 6.000 of 7.000 euro per maand, per winkel. Vorig maand zaten we al aan 32.000 euro per winkel. En de prijzen zijn alleen nog maar hoger geworden. Voor deze maand verwachten we een energiefactuur van 40.000 euro. Dat is voor één winkel, en gaat voor ons dus maal vijf. En dan nog eens maal twaalf. Dat kan niemand meer betalen.”

Knoors kijkt naar de overheid voor een oplossing. “Het is aan de regering om hier iets aan te doen: zij mogen de kop niet langer in het zand steken. Welke baat heeft een land erbij als ondernemingen op de fles gaan? Dan staan mensen op straat. En eten moeten we toch. Laten we wel wezen: die 500 procent kunnen we ook niet doorrekenen aan de klant. Ik denk niet dat iemand 10 euro voor een brood gaat betalen. Dat kan gewoon niet.”

De grote energievreters van de supermarkten zijn de koelingen. “Supermarkten bieden verse voeding aan die je koel moet houden”, zegt Knoors. “En daar heb je stroom voor nodig. We werken al met energiezuinige koelingen: de warmte die vrijkomt, wordt gerecupereerd om de winkels te verwarmen. Veel meer kunnen we niet doen. Eén van onze panden heeft zonnepanelen. Maar als je panden huurt, krijg je niet altijd de toestemming om die te leggen.”

Ook andere Limburgse supermarkten liggen wakker van de energieprijzen. “Een supermarkt verbruikt heel veel stroom”, zegt ook Raymond Cretskens van Groep Cretskens, die negentien Carrefours in Limburg en omstreken beheert.

"Ons energiecontract is nog niet vervallen, maar ook bij ons komt er een einde aan dat contract. Dat is voor iedereen hetzelfde verhaal. Vanaf het moment dat je contract verloopt, moet er een oplossing zijn. Ik hou mijn hart vast. Heel eerlijk: datgene wat er dan bijkomt, dat is er vandaag niet."

"Er zijn collega's die letterlijk lampen aan het uitdraaien zijn. Die bekijken welke koelingen ze kunnen stilleggen. Gewoon om de factuur te minderen. Wij zijn zelf aan het bekijken wat de opties zijn. Zonnepanelen? Windenergie? We zijn alles aan het onderzoeken, we zijn er iedere dag mee bezig. Zoals iedereen in de maatschappij. Maar helaas: er is geen toverstaf”, zegt Cretskens.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Remodeling komt zowel energiefactuur als klant ten goede
Remodeling komt zowel energiefactuur als klant ten goede
Waarom blijft winkelen zo duur?

Actueel

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy