Op de 36ste editie van de World Cheese Awards in Viseu in Portugal viel Flandrien Kaas voor het tiende jaar op rij in de prijzen. Met vier zilveren en twee bronzen medailles bevestigde de jury de uitzonderlijke kwaliteit van de kazen van de ambachtelijke kaasmakerij uit Wervik.
De World Cheese Awards gelden als het officieuze wereldkampioenschap kaas. Dit jaar vond de prestigieuze wedstrijd plaats in Viseu in Portugal, waar afgelopen weekend ruim 4.400 kazen door een jury van 250 kaasexperts en keurmeesters beoordeeld werden.
Traditioneel dingt Flandrien Kaas mee in de categorie van ‘goudse kazen’, waarin het dit jaar vier zilveren medailles won voor Flandrien Oud, Flandrien Grand Cru, Flandrien Light en Flandrien Rouge Grand Cru. Flandrien Rouge Jong en Flandrien Rouge Oud kregen van de jury een bronzen medaille. Op die manier bevestigt Flandrien Kaas haar sterke internationale reputatie.
In een tijd waarin de melkproductie onder druk staat, is dat voor de kaasmakerij vandaag nochtans geen eenvoudige opgave. “Je zou gerust kunnen stellen dat er een 'war for milk' gaande is: het aantal melkveehouders neemt af, wat de druk op de markt vergroot,” legt Jan uit. Door deze ontwikkeling stegen de melkprijzen de voorbije maanden fors. “Een tekort aan melk hoeven we evenwel niet te vrezen. We hebben met de melkveehouders uit de regio goede afspraken, waardoor onze productie en kwaliteit op geen enkel moment in het gedrang komt.”
De cijfers spreken voor zich: de West-Vlaamse kaasmakerij produceerde dit jaar 30% meer kaas dan vorig jaar. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, produceert Flandrien nu ook ’s nachts en zijn er flink wat nieuwe medewerkers aangetrokken.
Steeds meer topchefs gaan ook met Flandrien Kaas aan de slag. “Jeroen Meus gebruikte onze kaas al in Dagelijkse Kost, maar ook Gault&Millau Chef van het Jaar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten uit Lennik gebruikt Flandrien Grand Cru in zijn signature dish met kreeft. Dat doet ons uitermate veel plezier.”