Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft gekozen voor een digitaal in plaats van een ‘klassiek' statiegeldsysteem. Gezinnen worden hierdoor niet verplicht om met hun verpakkingsafval van blikjes en PET-flessen naar de winkel te lopen, zoals dat bijvoorbeeld in Nederland het geval is. Er geldt dan ook geen verplichting voor buurtsupermarkten om te investeren in aangepaste leeggoedautomaten.
Op die manier kan ook de succesvolle blauwe pmd-zak blijven bestaan. Dankzij deze zak is België trouwens Europees koploper op vlak van verpakkingsrecyclage. Dankzij het digitaal statiegeldsysteem hoeven gezinnen zich niet te verplaatsen en kunnen ze de QR-code van lege plastic flessen en blikjes inscannen alvorens ze in de blauwe pmd-zak te deponeren. Het statiegeld wordt dan direct op hun rekening overgeschreven.
Na jarenlang lobbyen van de natuurbeweging en lokale besturen heeft minister Demir beslist om statiegeld tegen 2025 in te voeren. Op die manier wil ze het zwerfvuil op straat terugdringen. De Vlaamse regering wil dit in overeenstemming met de federale en de andere deelstaatregeringen doen. Daarom gaf de regering Demir vrijdag een mandaat om verder te onderhandelen met haar collega's van de andere regeringen. De streefdatum (2025) ligt dus vast, de precieze voorwaarden zullen afhangen van die onderhandelingen. In haar persbericht zegt Demir wel al dat 20 tot 25 cent voor blikjes en plastic flessen een 'aangewezen bedrag' is. Voorts laat ze onderzoeken of drankkartons en glas ook onder de regeling kunnen vallen.
Buurtsuper.be is tevreden dat minister Demir in haar beslissing tegemoetkomt aan de vraag om zelfstandige supermarkten te sparen van bijkomende investeringen en de rompslomp die het ‘klassieke' statiegeldsysteem zou opleveren. De oorspronkelijke plannen voorzagen een inzameling via winkels vanaf 400 m². De Vlaamse regering is daar dus deze morgen op teruggekomen: winkels en supermarkten zullen niet langer verplicht worden om inzamelpunten te organiseren. Ze zullen wel nog op vrijwillige basis kunnen beslissen om dit doen.
Fost Plus krijgt de komende maanden de kans om te bewijzen dat dit digitale systeem wel degelijk in de praktijk werkt. Het zal alleszins minder omslachtig zijn dan een klassiek statiegeldsysteem.
Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Het is een utopie om te veronderstellen dat gezinnen, die vandaag de bewuste verpakkingen thuis in de blauwe zak deponeren, voortaan die verpakkingen naar de supermarkt zullen vervoeren om hun statiegeld te recupereren. Bijkomend hebben buurtsupermarkten nu de kans om de investering die ze anders in leeggoedautomaten moesten doen, nu aan de noodzakelijke energietransitie te besteden. Dit zal een veel grotere impact hebben op ons milieu dan een ‘klassiek' statiegeldsysteem.
Bron: hbvl.be