Delhaize moet verregaande toegevingen doen om nog 113 winkels te kunnen verkopen
Delhaize heeft vandaag de overname van de eerste 15 supermarkten aangekondigd. Slechts 5 ervan worden door bestaande zelfstandige ondernemers overgenomen. Buurtsuper.be wenst de betrokken ondernemers veel succes, maar wijst er tegelijkertijd op dat – om de resterende 113 verlieslatende winkels te verkopen – Delhaize nog heel wat toegevingen zal moeten doen aan de kandidaat-overnemers. Daarnaast zijn de nieuwe model franchisecontracten die Delhaize hanteert onverteerbaar voor alle aangeslotenen.
Check ons persbericht hieronder!
Over de 5 zelfstandige overnemers en de nieuwe franchisecontracten
Het is opvallend dat er van de 15 overnemers slechts 5 bestaande aangesloten ondernemers zijn. Luc Ardies: “Delhaize zal nog heel wat toegevingen moeten om ook andere zelfstandige ondernemers over de streep te trekken." Volgens Buurtsuper.be zal het op zich een hele klus zijn voor zelfstandige ondernemers om de verlieslatende winkels opnieuw rendabel te krijgen. Eerst en vooral zijn er de arbeids- en loonvoorwaarden die Delhaize in goede tijden heeft toegekend en die blijkbaar in moeilijkere tijden niet langer haalbaar zijn, zeker niet voor kleinschalige zelfstandige supermarktuitbaters.
Luc ArdiesHet kan niet zijn dat Delhaize de lusten wil behouden en de lasten doorschuift naar de overnemers.”
Buurtsuper.be vindt het dan ook logisch dat bij de toepassing van CAO32 bis en alle bijkomende maatregelen (transitiepremies, uitbetaling overuren, kosten ziekteverzuim,…) Delhaize zelf alle kosten betaalt. Ook na de overname moet Delhaize zich garant stellen voor onverwachte kosten waarmee de overnemer geconfronteerd wordt en die hun oorsprong vinden in de periode voor de overname. “Het kan niet zijn dat Delhaize de lusten wil behouden en de lasten doorschuift naar de overnemers”, aldus Ardies.
Delhaize moet nu fundamentele keuze maken
Bovendien zijn er die nieuwe franchisecontracten die geen commerciële vrijheid laten aan de aangeslotenen. Prijs-, aankoop- en promotiebeleid voor nagenoeg het hele assortiment worden volledig centraal beheerd, waardoor de zelfstandige aangeslotenen datgene waar ze sterk in zijn, met name die lokale verankering, niet kunnen toepassen. Luc Ardies: “In die zin dreigt Delhaize de poten van onder de eigen tafel weg te zagen”. De nieuwe contracten zorgen voor heel wat ongerustheid bij alle Delhaize aangeslotenen, aangezien die ook voor de komende contractverlengingen zouden worden toegepast.
Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten, stelt dat Delhaize een fundamentele keuze zal moeten maken: ofwel behoudt ze de winkels in eigen beheer met geranten in loondienst en kan ze het beleid ervan zelf voor 100% beheren, ofwel kiest ze voor zelfstandige ondernemers omwille van hun ‘entrepreneurship’ en moet ze die bijgevolg ook de nodige commerciële vrijheid garanderen.
“Als Delhaize een duurzame toekomst voor het Delhaize merk wil uitbouwen, zoals ze aangeven in hun persbericht vandaag, dan moet ze resoluut voor dit laatste kiezen”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be.