Delhaize hetze heeft impact op de omzet, maar niet op de plannen
Of Ahold Delhaize de stakingen van de voorbije maanden heeft gevoeld? Een beetje. Maar ondanks de meevallende kwartaalcijfers gaat de storm bij de supermarktketen nog lang niet liggen.
Lees hieronder het artikel in Het Nieuwsblad.
Wereldwijd boekte Ahold Delhaize afgelopen kwartaal een omzet van ruim 22 miljard euro, een stijging met 4,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Alleen in Europa is de omzet dan weer met 7 procent gestegen, een cijfer dat zonder de veelvuldige stakingsacties in België 0,7 procent hoger had kunnen liggen, aldus het bedrijf.
Professor retailmarketing Els Breugelmans (KU Leuven) legt uit hoe die misgelopen omzet verklaard kan worden: “Je hebt enerzijds de rechtstreekse impact van de winkels die gesloten zijn gebleven tijdens alle stakingen - het is evident dat je dan geen verkoop hebt - maar stakingen hebben ook een onrechtstreeks effect op de winkels die wel open zijn. Omdat mensen bijvoorbeeld niet weten welke winkels in eigen beheer zijn en welke door zelfstandigen worden uitgebaat. Bovendien heeft het negatieve nieuws van de voorbije maanden ook een impact gehad op het imago van Delhaize.”
0,7 procent klinkt verwaarloosbaar, maar gekeken naar de grootte van de bedragen waarin dat percentage kadert, valt het toch niet te onderschatten, zegt Breugelmans. “Of het bedrijf dat zal voelen? Het zal zeker pijn doen, maar ik vermoed dat Ahold Delhaize die negatieve impact wel deels ingecalculeerd zal hebben vooraleer ze besloten om de herstructurering door te voeren. Delhaize is natuurlijk maar een klein deeltje van het concern Ahold Delhaize, dus ik ga ervan uit dat ze wel wat buffer hebben om dat op te vangen. Het feit dat ze het plan lijken door te zetten zoals initieel gedacht, toont dat aan.”
“Nooit meer sociale vrede”
Precies om die laatste reden reageren de vakbonden met gemengde gevoelens op deze kwartaalcijfers. Johan Van Loon van ACV Puls: “Als wij actie voeren, doen we dat om een doel te bereiken. In dit geval is het doel om de directie aan de onderhandelingstafel te krijgen. Druk zetten op de omzet met behulp van stakingsacties is het middel daartoe. Dat is ons gelukt, maar het heeft nog geen impact. Want van onderhandelingen is nog geen sprake.”
Het plan om 128 Delhaizes te verzelfstandigen, gaat ondanks alle protesten inderdaad gewoon door. Dinsdag werd aangekondigd dat er al 15 contracten met nieuwe uitbaters zijn gesloten en volgens CEO Frans Muller zullen er de komende maanden nog heel wat volgen. In 2024 wil hij alle winkels overgedragen hebben.
Vooral de Franstalige vakbonden reageerden daarop al met harde taal. “Er zal nooit meer sociale vrede zijn”, klonk het gisteren nog bij Myriam Delmée, van de socialistische bond BBTK. Van Loon vond dat bericht wat te “defaitistisch”. Hijzelf wil de strijd nog niet opgeven. “Wij geloven nog altijd dat we iets kunnen bereiken. Daarom zullen we actie blijven voeren en proberen de werknemers van de overgenomen winkels zoveel mogelijk te helpen.”
Luc ArdiesWe hebben enkele ernstige bedenkingen en bezwaren bij die nieuwe contracten.”
Bedenkingen bij nieuwe Delhaize contracten
De Delhaize-directie staat dus ongetwijfeld nog voor enkele woelige maanden. Zeker nu ook de zelfstandige uitbaters die al voor de herstructurering samenwerkten met Delhaize, hun onvrede beginnen te uiten over de plannen. Zij zouden bij afloop van hun huidige contract, een nieuw contract moeten ondertekenen met enkele nieuwe voorwaarden. Het gaat om dezelfde overeenkomst die de 15 nieuwe uitbaters ondertussen al hebben ondertekend.
Bij Delhaize zelf horen we dat de nieuwe contracten beter zijn aangepast aan de moderne tijd en dat ze ervoor zorgen dat de grijze zones uit de oude contracten worden weggewerkt. Maar de uitbaters zien de nieuwe voorwaarden als een ernstige beperking in hun vrijheid als zelfstandigen. Verschillenden onder hen contacteerden al een advocatenkantoor om zich daartegen te weren.
Ze worden gesteund door Buurtsuper, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten. “We hebben enkele ernstige bedenkingen en bezwaren bij die nieuwe contracten”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper. “Enerzijds is er het commerciële luik. Minstens 95 procent van het door Delhaize aangeboden assortiment moet worden aangenomen. Daardoor kan je alleen nog maar een paar procentjes aan streekproducten zelf toevoegen aan je assortiment, die bovendien ook eerst nog moeten worden goedgekeurd door Delhaize. Bovendien geeft Delhaize in het nieuwe contract zichzelf ook het recht om op alle producten zelf een maximumprijs te kleven. Zo kan een zelfstandige zijn assortiment en prijzen nooit afstemmen op het lokale cliënteel.”
En dan is er nog het niet-concurrentiebeding. Als de samenwerking met Delhaize afloopt, is het voor de zelfstandige een jaar lang verboden om zelf een andere supermarkt uit te baten in hetzelfde of een dichtbijgelegen pand. “Meer dan de helft van onze aangesloten zelfstandigen hebben het handelspand dat ze uitbaten zelf in eigendom. Als zij daar een jaar hun zaak niet in kunnen uitvoeren, is dat de dood met de kogel.”
Buurtsuper.be wil de klachten over de nieuwe contracten nu bundelen om zo snel mogelijk een overleg in te plannen met de Delhaize-directie.
Bron: Het Nieuwsblad