"Delhaize-contracten bedreigen winstgevendheid overnemers én tewerkstelling winkelbedienden"

3 min.

Franchise
Belangenbehartiging
Delhaize

Vandaag werd bekend dat Delhaize premies belooft voor de werknemers die een overstap naar de zelfstandige winkels maken. In totaal gaat het om 40 miljoen euro voor een reeks begeleidende maatregelen voor de 9.000 personeelsleden van de 128 winkels die worden gefranchiseerd.

Buurtsuper.be herhaalde via een persmededeling vandaag dat de franchisecontracten die Delhaize voorlegt de winstgevendheid van de zelfstandige ondernemers én de tewerkstelling van de winkelbedienden bedreigen.

Lees het persbericht hieronder. 

Buurtsuper.be heeft samen met haar Franstalige zusterorganisatie APLSIA, een eisenpakket naar de Delhaize CEO gestuurd met acht clausules die de nieuwe franchisecontracten voorzien en die voor de belangenorganisaties van zelfstandige supermarkten onaanvaardbaar zijn.

Het gaat onder meer over de hoofdelijke aansprakelijkheid van franchisenemers die met zich meebrengt dat de ondernemers ook hun privébezit kunnen verliezen, over verregaande aankoopverplichtingen waardoor de franchisenemers nagenoeg geen commerciële ruimte meer hebben om zich af te stemmen op de lokale markt, de prijszetting die volledig centraal wordt geregeld en top down wordt opgelegd, verplicht te volgen promoties die nationaal worden uitgerold en geen rekening houden met lokale concurrentie, disproportionele boetes die de complete winst teniet doen, Delhaize die zichzelf vrijpleit van enige aansprakelijkheid ten aanzien van correcte en tijdige leveringen, een franchisefee van 4% waarbij het niet duidelijk is of die bovenop de marge komt die Delhaize aanrekent op de geleverde goederen en waarover geen enkele transparantie is, allerlei kosten die tijdens de overeenkomst in alle willekeur kunnen worden verhoogd en tot slot een niet-concurrentiebeding dat zelfs eigenaars van handelspanden verplicht om tot een jaar na het einde van de samenwerking hun deuren te sluiten.  

De nieuwe contracten gelden voor zowel de overnemers als de zelfstandige ondernemers die hun franchisecontract binnenkort moeten verlengen. Buurtsuper.be organiseert jaarlijks balansanalyses die uitwijzen dat de marge van de franchisenemers de afgelopen jaren systematisch is gedaald. De belangenorganisatie benadrukt, dat met betrekking tot de overnames, dergelijke contracten de winstgevendheid zowel op korte als lange termijn bedreigen. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Delhaize zal, zowel in het belang van de franchisenemers als de 9.000 winkelbedienden, de franchisecontracten op al deze punten grondig moeten wijzigen.”

Gerelateerde artikels

UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
Versoepeling flexi-jobs en overuren zorgen voor meer koopkracht
Unizo wil betere communicatie bij hinder door openbare werken

Actueel

Flavor Shop betrekt team bij elke aanwerving
"Kwaliteit in plaats van lage prijzen promoten"
UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy