De vraag is of parlementaire vragen altijd wel vragen zijn

3 min.

Is het de ouderdom? Of gewoon een diepgewortelde rebelse koppigheid? Luc Ardies kruipt in zijn pen om iets wat hem opvalt – in goede of slechte zin – te delen. Een nieuwe dwarse column over parlementaire vragen die geen vragen blijken te zijn. 

Mieke Schauvliege, Vlaams Parlementslid van Groen, diende vorige week een vraag in voor Minister Zuhal Demir. Aanleiding was de mededeling van de minister dat het onvermijdelijk is dat Vlaanderen binnenkort met een systeem van statiegeld zal werken.

Ondertussen heeft Fost Plus een digitaal statiegeldsysteem uitgewerkt (het: Digital Deposit Return Schemes of DDRS) waarbij, via QR-codes op blikjes, PET-flesjes en de alom gekende ‘Blauwe Zak’, gezinnen - in tegenstelling tot het klassiek Tomra-systeem - hun verpakkingen niet meer naar de supermarkt moeten brengen om het statiegeld in retour te ontvangen.

Schauvliege merkt al bij de inleiding van haar ‘vraag’ op dat “ook in Wales de regering onlangs nog de opdracht gaf om te onderzoeken en te evalueren of en hoe zulke DDRS zouden kunnen worden ingevoerd, en of de beoogde voordelen zouden kunnen worden gerealiseerd. In die studie concludeert men dat er eigenlijk geen impact kan worden geconstateerd.”

De feitelijke vragen die Schauvliege dan aan de minister wil stellen volgen dan:

 1. Welke voorbereidingen nam u om dit systeem in te vullen? Welke initiatieven nam u om dit uit te rollen? Waarom moet het nog drie jaar duren vooraleer dit kan uitgerold worden? Wat zijn stappen die u zal nemen om een statiegeldsysteem in Vlaanderen uit te rollen?
 2. Wat zijn de resultaten van de zwerfvuilmetingen? Kan u ons de rapportage 'Zwerfvuil en Sluikstort 2021' bezorgen?
 3. Hebt u het 'every packaging counts' voorstel van Comeos, Fevia & FostPlus al bestudeerd? Zal u de studie van PwC publiek maken en in het debat brengen?
 4. Wat zijn de resultaten van het uitgeteste Clicksysteem? Bent u het eens dat het clicksysteem geen model kan staan voor het invoeren van een statiegeldsysteem?

Vooral vraag 4: 'Bent u het eens dat het clicksysteem geen model kan staan voor het invoeren van een statiegeldsysteem?' is opvallend …

Gelukkig mogen we van onze minister wél verwachten dat met ze de voor- en nadelen van elk statiegeldsysteem open-minded naast elkaar zal leggen. 

Of hoe een 'vraag' soms geen vraag lijkt te zijn. 

Gerelateerde artikels

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

 • HACCP & Voedselveiligheid
 • Voedingsspeciaalzaken
 • Personeels- en Managementopleidingen
 • Loon- en arbeidsvoorwaarden
 • Franchise
 • Info & advies
 • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy