De strijd om het statiegeld

6 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging
Statiegeld

We lazen dit weekend een uitgebreid artikel over de invoering van digitaal statiegeld in De Standaard. Interessante lectuur voor wie meer wil weten over de standpunten van voor- en tegenstanders van digitaal statiegeld en het overleven van de blauwe zak.

Hoe voer je het best de strijd tegen zwerfvuil? Met statiegeld, zoals op flessen, of via digitale weg? Voor- en tegenstanders van digitaal statiegeld kruisen de degens. De financiële inzet is groot. 'Red de blauwe zak'.

'Een vertragingsmaneuver', oordeelt Tom Zoete, die de strategische communicatie doet voor de Statiegeldalliantie en de ngo Recycling Netwerk Benelux, over het plan om het zwerfvuil te bestrijden via een digitale aanpak. 'Met als gevolg dat we nog jaren te veel zwerfvuil in het openbare domein zullen zien. Zelfs de Boerenbond wil komaf maken met zwerfvuil.'
 
In de Statiegeldalliantie hebben zich sinds 2017 gemeenten, bedrijven en organisaties verenigd die het zwerfvuil beu zijn en pleiten voor de invoering van statiegeld op plastic flesjes (pet) en blikjes. Net zoals vandaag op sommige glazen flessen statiegeld bestaat, zou dat ook ingevoerd worden op petflesjes en blikjes. Het statiegeld zou gerecupereerd worden via terugnamemachines in de supermarkten.
 
De Vlaamse regering nam op 23 december, onder impuls van Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA), een stevige optie op de invoering van digitaal statiegeld, maar die optie liep ondertussen averij op door geklungel vanuit de industrie.
 
Die industrie, vertegenwoordigd door Fost Plus (staat in voor de financiering van de ophaling en recyclage van huishoudelijk afval), de federatie van de voedingssector (Fevia) en de handelsfederatie Comeos, pleit voor een digitale oplossing. Dat zou het installeren van aparte terugnamemachines in de supermarkten overbodig maken.
 
Anders dus dan in Nederland, waar de klassieke terugname werd ingevoerd. Maar in Nederland bestaat de 'blauwe zak' niet, en die maakt een groot verschil. De blauwe pmd-zak is immers de hoeksteen van de ophaling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval.
 
De blauwe pmd-zak werd 25 jaar geleden ingevoerd en zette België mee in de koppositie inzake ophaling en recyclage van huishoudelijk afval. De industrie wil voortbouwen op die blauwe zak door die een rol te geven in een klein maar erg visibel deel van de afvalberg: het zwerfvuil. De blauwe zak zou in de strijd tegen het zwerfvuil het thuisfront afdekken. In de openbare ruimte zou dat via een 'blauwe vuilnisbak' gebeuren.

(...) 

Verder lezen? Download het volledige artikel hieronder. 

Gerelateerde artikels

Wat er wél en niet verteld werd over de hoge supermarktprijzen
"Delhaize-contracten bedreigen winstgevendheid overnemers én tewerkstelling winkelbedienden"
Buurtsuper.be vanavond in 'Het Grote Gelddebat'

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy