De lotgevallen van de brave buurtsuper en onaantastbare winkeldief

2 min.

Is het een diepgewortelde rebelse koppigheid of gewoon een andere kijk op datgene wat afgelopen week werd gepubliceerd over de food retail? Luc Ardies kruipt in zijn pen om iets wat hem opvalt – in goede of slechte zin – te delen. Een nieuwe dwarse column over Absurdistan, het land waar winkeldieven naar hartenlust toeslaan en brave buurtsupers worden beboet. 

Mogelijk kent de iets oudere generatie onder ons het verhaal van de brave soldaat Schweik. Het boek werd in het Tsjechisch uitgebracht in 1923 maar werd vertaald naar vele andere talen, waaronder ook het Nederlands. Soldaat Schweik voert de bevelen van zijn meerderen tot in het absurde uit. En soldaat Schweik brengt ons naadloos bij een ander verhaal, de lotgevallen van de brave buurtsuper en zijn avonturen met winkeldiefstal.

Zaakvoerder Kristof ziet iemand met een volle tas weglopen via de nooduitgang, zet de achtervolging in maar word omvergereden door de winkeldief in kwestie. Alle feiten staan op camera, maar tot op heden is er van dit dossier niets meer gehoord.

Kris merkt dat de rayon met scheermesjes, nochtans pas aangevuld, volledig leeg is. Op de beveiligingscamera’s stelt hij vast dat daags ervoor een jong koppel de rayon leegroofde. Maanden later betrapt een lokale agent het verdacht koppel op heterdaad en de vingerafdrukken van de daders waren onder zes aliassen bekend.

Kris stelt zich burgerlijke partij voor de gestolen Gillette scheermesje ter waarde van € 550, is tijdens de zittingsdag om 8.00 uur stipt aanwezig en wacht tot zijn zaak wordt behandeld rond 14.30 uur … zonder advocaat. De daders hadden twee pro deo’s, voor elk eentje. Navraag wijst dan uit dat Kris een burgerlijke zaak moest aanspannen om zijn € 550 te recupereren. Moedeloos gooit hij de handdoek in de ring. 

Hans had, na het vinden van lege dozen sterke drank in de rayon, op camerabeelden de winkeldief kunnen identificeren. Die was reeds bekend bij de politie. Spijts betrapping én recidive van de dief én PV van de politie, kreeg Hans van het parket de melding dat het dossier zondermeer werd geklasseerd: “Aangezien de schade veroorzaakt door de feiten te klein is, heb ik besloten om het dossier af te sluiten zonder gevolg.” (getekend de Procureur des Konings).

De zaakvoerder had een jaar geleden een klant gevraagd om haar boodschappentas aan de kassa te openen. Het voorstel tot ‘minnelijke schikking’ bedraagt € 4.500.

De Minister van Justitie kondigt in 2023 onder ruime persbelangstelling het zogenaamde ‘Lik-op-stuk’-beleid aan, maar vandaag wijzen politiemensen de zaakvoerders terecht die via een affiche dat ‘Lik-op-stuk’-beleid als afschrikmiddel in de winkel aankondigen.

Ondertussen werd één van onze leden zelfs aangeschreven door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken: de zaakvoerder had een jaar geleden een klant gevraagd om haar boodschappentas aan de kassa te openen. Het voorstel tot ‘minnelijke schikking’ bedraagt € 4.500. Indien niet akkoord volgt een boete van € 15.000 tot € 25.000. De FOD wil duidelijk een voorbeeld stellen en de wet is de wet…

Welkom in Absurdistan, het land waar hardleerse winkeldieven naar hartenlust en herhaaldelijk kunnen toeslaan en brave buurtsupers worden beboet omdat ze klanten beleefd vragen om hun winkeltas te openen. 

Gerelateerde artikels

Netwerkavond speciaalzaken bij Alfa Fish
Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro
Nieuwe Alvo ‘Waasmarkt’ zet in op lokaal en vers

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Alfa Fish
Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro
Nieuwe Alvo ‘Waasmarkt’ zet in op lokaal en vers
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy