Corona: wat verandert er vandaag?

8 min.

Coronacrisis

Deze coronamaatregelen gaan vandaag in of gelden vandaag nog steeds: 

Covid Safe Ticket: niet groen, niet binnen

Wat is beslist?

Met het Covid Safe Ticket (CST), beter ­bekend als de coronapas, kunt u bewijzen dat u gevaccineerd bent of dat u hersteld van covid of negatief testte.

Wie ­positief testte, krijgt elf dagen een rood scherm op de app en zal dus geweigerd worden aan verschillende deuren. Dat zullen in Vlaanderen dezelfde deuren worden als in Wallonië en Brussel. Vandaag wordt daarover gestemd in het Vlaams Par­lement, de verwachting is dat er niet wordt afgeweken.

Boven op het vertrouwde gebruik, bijvoorbeeld bij grote evenementen of om te reizen, zal de pas voortaan ook in de horeca binnenshuis, in fitnesszalen en bioscopen gevraagd worden. Bij evenementen wordt de coronapas verplicht vanaf 200 deelnemers, vroeger waren dat er 500. Bij kleinere evenementen mogen de organisatoren op eigen initiatief een CST vragen. Wie een geldig CST kan ­tonen, moet dan geen mondmasker meer dragen.

Het Covid Safe Ticket moet verhinderen dat besmette mensen bij u in de buurt zitten.

Wat is de impact?

Het CST viseert voornamelijk wie niet ­gevaccineerd is. De controle van de pas ligt bij de café- of restaurantuitbaters, de organisatoren van events en de uitbaters van de fitnesscentra en bioscopen. Is de controle te laks, dan riskeert zowel de uitbater als de klant een boete. Inspecteurs van de Vlaamse Overheid en de ­politie controleren.

Het Covid Safe Ticket moet verhinderen dat besmette mensen bij u in de buurt zitten. Iemand met symptomen moet zich laten testen, uitbaters moeten controleren.

Mondmaskers: meer dan een symbool

Wat is beslist?

Vanaf vandaag is een mondmasker ­opnieuw verplicht in afgesloten publieke plaatsen: in winkels, winkelcentra, zorg­instellingen, bibliotheken, bij erediensten en in allerhande publiek toegankelijke ruimtes zoals overheids- en gerechts­gebouwen en sportcentra.

Belangrijk: de verplichting vervalt op plaatsen waar het Covid Safe Ticket wordt gebruikt. Wie dus naar een concert gaat waarbij een coronapas getoond moet ­worden, zal geen mondmasker moeten dragen. Voor het personeel is dat wel ­verplicht, dat geldt bijvoorbeeld ook in de horeca.

Mondmaskers achterwege laten, geeft de indruk dat het virus ver­leden tijd was. Dat is nog steeds te vroeg.

Wat is de impact?

‘Mondmaskers kunnen de besmettingen op heel wat plekken helpen te ­beperken’, zegt viroloog Steven Van Gucht. ‘Hier hoort natuurlijk een ­belangrijke signaalfunctie bij: de mondmaskers achterwege laten, zoals een paar weken geleden is gecommuniceerd, gaf de indruk dat het virus ver­leden tijd was. Dat was en is nog steeds te vroeg. De herinvoering ervan zal er hopelijk toe leiden dat we algemeen voorzichtiger zijn.'

'Veel besmettingen ­gebeuren natuurlijk ook in de privésfeer: bijeenkomsten onder vrienden, onder familie … Daar heb je als overheid weinig impact op, dat is een kwestie van gezond verstand. We moeten opnieuw wat afstand houden tot elkaar: anderhalve meter afstand waar dat kan, want dat kan in deze fase van de pandemie een verschil maken. Het mondmasker wijst ons daarop', aldus Van Gucht. 

Contacten: minder, maar vooral veiliger

Wat is beslist?

De nieuwe maatregelen snoeien niet al te fel in uw contacten. Als u niet positief test tenminste, want dan moet u nog ­altijd in quarantaine.

Thuiswerk waar mogelijk is weliswaar niet verplicht, maar de overheid beveelt het sterk aan en hoopt hierdoor dat er minder contacten zullen zijn op het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer. Het onderwijsoverleg adviseerde woensdag om bijvoorbeeld oudercontacten ‘bij voorkeur digitaal’ te organiseren.

De contacten moeten vooral veiliger verlopen. We zullen niet minder mensen zien.

Wat is de impact?

De impact van de contactbeperkingen zullen dus te voelen zijn op de werkvloer, het openbaar vervoer en een ­beetje in de scholen. Omdat het veeleer adviezen zijn, zullen we niet drastisch minder mensen zien. De contacten moeten vooral veiliger verlopen, ­bijvoorbeeld door mondmaskers of de vernieuwde coronapas. 

Tests en quarantaine: niet meer via de huisarts

Wat is beslist?

Er verandert weinig aan het test- en quarantainebeleid, behalve in het onderwijs.

Volgende week wordt ook een zelfevaluatietool gelanceerd. Als u symptomen hebt, kunt u die anoniem invullen. U krijgt dan een advies waarmee u een code voor een test kunt aanvragen. U hoeft dus niet meer naar de huisarts te gaan.

‘Het blijft belangrijk om bij een besmetting de hoogrisicocontacten door te geven aan het contactcenter. Nu bellen de mensen zelf naar hun contacten, waarop die dan hun huisarts bellen. Die willen we ontlasten’, zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing.

Wie op reis vertrekt, controleert het best online welke maatregelen er gelden op zijn bestemming. In het gros van de Europese landen is het verplicht om een covid-certificaat te hebben.

Wie buiten de EU reist, moet vaak nog een negatieve PCR-test of snelle antigeentest kunnen voorleggen. Die moet u zelf betalen. Bij terugkeer moet u nog altijd een PLF-document invullen. ­Afhankelijk van uw bestemming moet u niets doen, een test ondergaan en al dan niet in quarantaine gaan. Na een negatieve test mag die opgeheven worden na één dag. Er volgt wel nog een test op dag zeven.

Volgende week wordt een zelfevaluatietool gelanceerd. Die moet de huisartsen ontlasten.

Wat is de impact?

‘Het doel van de nieuwe tool is vooral om de huisartsen te ontlasten’, zegt ­Karine Moykens.

'Dat de reismaatregelen niet veranderen, leidt dan weer tot wat stabiliteit', benadrukt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Gerelateerde artikels

Code geel in aantocht?
Eindelijk van mondmaskers verlost?
Corona Stress Scan

PMO

Corona Stress Scan

3 min.

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy