Consument moet ook geld kunnen afhalen bij buurtsupermarkten

3 min.

Batopin zoekt nog naar naar zo’n 420 locaties om geldautomaten te plaatsen. Die zoektocht lijkt allesbehalve evident. Buurtsuper.be wil daarom, samen met de betrokken minsters en de FOD Binnenlandse Zaken, onderzoeken op welke basis geldafhaling in de buurtsupermarkten zou mogelijk kunnen zijn. 

Lees hier het persbericht dat we hierover verstuurden

De overheid tikt de banken op de vingers omdat ze een akkoord over de spreiding van geldautomaten in ons land niet overal uitvoeren zoals was afgesproken. Iets minder dan een jaar nadat ze een akkoord met de overheid hadden bereikt, moeten de Belgische banken terug naar de tekentafel om de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van geldautomaten in ons land te verbeteren.

In een akkoord tussen de bankensector en de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en staatssecretaris voor Consumenten­bescherming Alexia Bertrand (Open VLD) werd afgesproken dat in iedere gemeente in België minstens één geldautomaat aanwezig moest zijn. Maar dat akkoord is nog altijd niet uitgevoerd. In totaal zoekt Batopin, de organisatie die de grootbanken verenigt in het project om die geldautomaten uit te rollen, nog naar zo’n 420 locaties. Maar die zoektocht lijkt niet evident.

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten en speciaalzaken, wijst op het feit dat eerder een vijftigtal supermarkten in België geldautomaten installeerden en tot eenieders tevredenheid klanten de kans gaven om geld af te halen bij hun buurtsuper. Toen besliste de overheidsdienst Binnenlandse Zaken - op basis van een artikel in de beveiligingswet - dat de geldverplaatsing van de kassa naar die automaten, een paar meter verderop, als een 'niet toegelaten vorm van geldtransport' moest worden beschouwd. Op straffe van een dwangsom moesten die geldautomaten verwijderd worden.

Buurtsuper.be zal nu voorstellen aan de betrokken ministers en de FOD Binnenlandse Zaken om samen te onderzoeken op welke basis zo’n geldafhaling in buurtsupermarkten wél zou kunnen. Buurtsupermarkten zijn immers verspreid tot in de kleinste plattelandsgemeenten en kunnen in die zin het probleem van de geldafhaling mee helpen oplossen.

Gerelateerde artikels

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy