Colruyt verliest marktaandeel in corona-jaar

1 min.

In de eindejaarperiode ging Colruyt er 110 basispunten op achteruit (-1,1 procentpunt) en over het hele kalenderjaar verliest Colruyt bijna 100 basispunten. 

Colruyt deed het daarmee slechter dan Delhaize dat 34 basispunten won over het hele jaar en een erg sterk laatste kwartaal kende, met zo'n 80 basispunten vooruitgang.

Carrefour, dat vorige week in een persbericht de indruk wekte dat het opnieuw marktaandeel wint, verloor in het vierde kwartaal weer terrein. Over het hele jaar gaf Carrefour circa 20 basispunten prijs.

Ook Aldi heeft het moeilijk inzake marktaandeel, terwijl concurrent Lidl terrein wint.

Voorlopig blijft Colruyt Group (inclusief Spar en Alvo) afgetekend marktleider, maar toch is men er in Halle niet helemaal gerust in.

De koek verdelen

Is het dalende marktaandeel alleen het gevolg van het feit dat in coronatijden consumenten meer lokaal winkelden - zoals in kleinere buurtsupermarkten - net een segment waarin Colruyt minder aanwezig is?

In de Belgische voedingsmarkt moeten alleszins steeds meer spelers de koek verdelen. En bijna allemaal blijven ze winkels openen, ook al groeit de markt structureel niet meer.

Het moment van de waarheid voor Colruyt komt als de pandemie voorbij is. Dan zal blijken of de verloren klanten terugkomen. Kenners vragen zich alvast af of Colruyt, dat gericht is op grote volumes, voldoende inspeelt op de vele singles en gezinnen met co-ouderschap die de ene week een andere samenstelling hebben dan de andere.

Gerelateerde artikels

Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm

Actueel

Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy