BUURTSUPER.BE tegen invoering statiegeld op drankverpakkingen in plastiek en blik en ‘vrije keuze’ voor buurtsupermarkten


De Vlaamse regering laat een onderzoek uitvoeren naar de impact van de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Ze wil daarmee zwerfvuil tegengaan. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege denkt nu aan een concreet scenario waarbij consumenten statiegeld betalen op gebruikte drankverpakkingen en vervolgens naar de supermarkten terugbrengen. De supermarkten moeten hiervoor speciale en dure statiegeldmachines installeren. Buurtsupermarkten kunnen volgens Minister Schauvliege vrij kiezen om zo’n machine te installeren en het leeggoed te aanvaarden.
“Maar er is helemaal geen vrije keuze” aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Als je niet investeert in zo’n dure statiegeldmachine, dan lopen je klanten zo weg naar grotere supermarkten waar ze die lege drankenverpakkingen wél aanvaarden.” Bovendien is de supermarktsector ondertussen zo geëvolueerd, dat elke zelfstandige ondernemer die wil overleven, over een minimale oppervlakte moet beschikken die vergelijkbaar is met de ketens. Bovendien blijkt uit buitenlandse ervaringen dat geretourneerde verpakkingen onvoldoende worden gereinigd, waardoor de statiegeldmachine moet worden geïnstalleerd op plaatsen die niet direct in contact komen met de winkelvloer of stockageruimte. Voor de meerderheid van de buurtsupermarkten is dit onmogelijk. Buurtsuper.be nodigt de Minister uit om in de zelfstandige Carrefour winkel te Evergem, zelf de praktische gevolgen van zo’n statiegeldsysteem te beoordelen alvorens de beslissing te nemen.

Gerelateerde artikels

Tomorrow & Localty overgenomen door Detail4Retail
Twee enseignes, een ondernemer
Maaltijdboxen in de lift

Actueel

Tomorrow & Localty overgenomen door Detail4Retail
Twee enseignes, een ondernemer
Maaltijdboxen in de lift
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy