Buurtsuper.be pro digitaal statiegeld

4 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging
Statiegeld

De Vlaamse regering buigt zich vrijdag over de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Maar voor welk inzamelsysteem gaat Vlaanderen? Statiegeld moet de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen naar omlaag brengen. Wellicht krijgt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag, tijdens de laatste ministerraad van het jaar, een mandaat om de invoering van statiegeld te onderhandelen met haar Brusselse en Waalse collega's. Die regerling zou in 2025 ingaan en de deelstaten zijn het eens dat ze hun beslissing best afstemmen met elkaar. 

In 2018 heeft Vlaanderen de ambitie uitgesproken om de hoeveelheid zwerfvuil tegen 2023 met 20 % te verlagen in vergelijking met 2015. Dat is niet gelukt: we blijven hangen rond 11 %. De bedoeling is nu dat Demir tegen de zomervakantie een finaal akkoord onderhandelt met Brussel en Wallonië. Beide regio's zijn principieel voor statiegeld.

Voor deze onderhandelingen starten moet de Vlaamse regering wel eerst nog zelf bepalen hoe ze de concrete uitwerking ziet. De kans bestaat dat er wordt afgeweken van het 'klassieke' systeem waarbij flessen en blikjes moeten worden teruggebracht naar een winkel. Fost Plus stelde immers een digitaal inzamelsysteem voor. In dit systeem zouden verpakkingen een QR-code krijgen die gescand moet worden. Daarna mogen ze thuis in de blauwe zak.

Demir bracht gisteren een werkbezoek aan Nederland. Daar is statiegeld sinds 2021 ingevoerd voor plastic flesjes. In een persbericht benadrukt ze dat de toestand boven de Moerdijk niet te vergelijken is met die bij ons. "Het goed werkende systeem van de blauwe zak kennen ze niet in heel Nederland, wij moeten daar dus ook veel meer rekening mee houden", schrijft Demir.

Fost Plus gaf eerder al aan dat een verruimd klassiek statiegeldsysteem het einde van de blauwe zak kan inleiden omwille van efficiëntie redenen. Buurtsuper.be is alleszins voorstander om het digitale systeem een kans te geven.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: "Naast het feit dat hierdoor onze supermarkten worden ontzorgd en niet als containerpark moeten fungeren, kunnen consumenten via het digitaal systeem hun verpakkingen thuis in de blauwe zak deponeren en zo hun statiegeld recupereren. Sommigen menen dat dit te moeilijk zou zijn, maar het systeem is poepsimpel. Het lijkt me eerder een utopie om te verwachten dat hardleerse sluikstorters, via een verruimd maar nog altijd klassiek statiegeld, voor een paar eurocenten die vuile blikjes mee naar huis nemen, ze vervolgens in hun auto moeten vervoeren om ze dan uiteindelijk in de supermarkt in een leeggoedautomaat te deponeren.”

Bron: De Tijd, di. 20 dec. 2022

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Belgen zamelen meer dan 3.900 ton lege batterijen in
Surf mee op de grote Superbuurt-mediacampagne
Ombouw winkels naar Comarkt/Comarché afgerond
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy