Brussel gaat systeem van statiegeld mee opzetten

2 min.

Zwerfvuil
Statiegeld

De Brusselse regering is principieel akkoord om een systeem van statiegeld op plastic flesjes en blik in te voeren in samenwerking met Vlaanderen en Wallonië en de federale overheid. Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

Lees het artikel van Belga hieronder. 

Leefmilieu Brussel onderzocht of het mogelijk zou zijn om een statiegeldsysteem voor drankverpakkingen voor eenmalig gebruik (plastic flessen en blikjes) in te voeren in het Brussels Gewest. Daaruit bleek dat zoiets alleen doeltreffend kan worden opgezet als het op nationaal niveau wordt gecoördineerd.

Het Brussels Gewest en Vlaanderen hebben zich intussen ook aangesloten bij een studie van de Waalse regering over de verschillende scenario's en systemen voor statiegeld. Daarnaast heeft het Vlaams Gewest in december 2022 de Vlaamse minister van Leefmilieu opgedragen de besprekingen met de gewesten voort te zetten.

Momenteel worden op initiatief van het Vlaams Gewest proefprojecten uitgevoerd om de invoering van digitaal statiegeld te testen. In het licht van de resultaten daarvan zal tegen eind 2023 ook worden beslist over de vorm en wijze van het in te voeren statiegeld.

Lees verder onder het artikel. 

UNIZO en Buurtsuper.be hoopvol over digitaal statiegeld

Maron: "We gaan naar het opzetten van een statiegeldsysteem, wat goed nieuws is. Die maatregel komt ook aan bod in de strategie voor stedelijke netheid 'clean.brussels'. Met de Brusselse regering werken we parallel aan het beperken van het gebruik en de productie van wegwerpverpakkingen, door verpakkingsvrije consumptie te promoten maar vooral door producenten en verdelers ertoe aan te zetten hun praktijken te veranderen, initiatief te nemen en de financiële verantwoordelijkheid te nemen voor de kosten van het sorteren en schoonmaken, inzamelen en recycleren."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Antwoord van CD&V op boze mail rond statiegeld
CD&V over digitaal statiegeld: Buurtsuper.be en UNIZO reageren ontstemd
Alweer nieuwe drankentaks

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy