Bestuur Buurtsuper.be vergadert over sociale onrust rond Delhaize
De bestuursleden van Buurtsuper.be verzamelden afgelopen maandag 8 mei. Het enige agendapunt was de sociale onrust naar aanleiding van de verkoop en verzelfstandiging van 128 Delhaize winkels.
De Minister van Werk en een aantal PS-parlementsleden hebben een wetsvoorstel ingediend: “Om een dam op te werpen tegen de pogingen om de sociale wetgeving te omzeilen door over te schakelen op franchising, beogen de indieners van dit wetsvoorstel het begrip ‘technische bedrijfseenheid’ nader te omschrijven. Zo zal een groep bestaande uit een franchisegever en franchisenemers voor de toepassing van verscheidene arbeidsregelgevingen als één onderneming worden beschouwd.”
Dit zou betekenen dat beide ondernemingen, franchisegever en -nemer, onder hetzelfde Paritaire Comité zouden ressorteren en dezelfde arbeids- en loonvoorwaarden moeten toepassen.
Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be, heeft met verschillende betrokken kabinetten, waaronder dat van de Premier, ontmoetingen gehad over deze kwestie. Er vond op 18 april ook al een eerste sociaal overleg plaats met de vakbonden. Vakbonden dringen aan op een oplossing voor wat zij benoemen als ‘juridische constructies’ en ook de eis tot harmonisering van de Paritaire Comités werd neergelegd.
Er vindt een tweede sociaal overleg plaats op 11 mei. Ditmaal komen, op vraag van de Minister van Werk (PS), de vijf verschillende Paritaire Comités samen.
De algemene conclusie van de Buurtsuper.be bestuursvergadering was dat de eigenheid van de zelfstandige detailhandel moet gevrijwaard worden. Dit geldt ook voor de organisatie van het sociaal overleg in de Paritaire Comités.