Alweer nieuwe drankentaks

2 min.

Belangenbehartiging
Zwerfvuil

De Vlaamse regering buigt zich vandaag over een nieuwe taks van 112 miljoen op wegwerpdrankverpakkingen die producenten en distributeurs moeten betalen. Het gaat om een omzetting van een Europese regelgeving om de kosten van zwerfvuil te financieren. Maar de Vlaamse regering rekent twee- tot driemaal meer dan in onze buurlanden. 

 

In het ontwerp dat voorligt bedraagt de door het bedrijfsleven te betalen zwerfvuilkost maar liefst 112 miljoen euro. Dit komt neer op een bedrag van zo'n 10 euro per inwoner terwijl dit in Nederland slecht 5,5 euro per inwoner, in Duitsland 3,5 euro en in Frankrijk zelfs maar 3 euro zou kosten.

Deze nieuwe drankentaks is nog opvallend omdat de federale regering jaarlijks al 351 miljoen euro int aan taksen op dranken en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) die later dit jaar nog met 60 miljoen wil verhogen. Die drankentaks bestaat in Frankrijk of Nederland niet.

Daarnaast is er nog de suikertax op frisdranken, betaalt de voedingssector jaarlijks al 205 miljoen voor de inzameling en recyclage van drankverpakkingen via de blauwe zak en zal de drankensector binnenkort ook moeten investeren in een statiegeldsysteem.

Ondertussen vindt CD&V dat het proefproject rond digitaal statiegeld, dat amper is opgestart, onvoldoende resultaten zal behalen en verkiest de partij het klassieke statiegeld waardoor handelaars zullen moeten investeren in aangepaste automaten. 

 

Gerelateerde artikels

UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
Versoepeling flexi-jobs en overuren zorgen voor meer koopkracht
Unizo wil betere communicatie bij hinder door openbare werken

Actueel

Flavor Shop betrekt team bij elke aanwerving
"Kwaliteit in plaats van lage prijzen promoten"
UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy