Albert Heijn geeft coronaboete aan leveranciers

2 min.

Volgens de Nederlandse krant het Financieele Dagblad heeft Albert Heijn in zijn contracten met leveranciers een 'coronaboete' opgenomen. Ze zullen deze geven wanneer producten door epidemieën of pandemieën niet geleverd kunnen worden. 

De krant beweert dit op basis van een kopie van de nieuwe leveringseisen die ze wist te bemachtigen. De boete kan oplopen tot tachtig procent van de orderwaarde. De nieuwe clausule is sinds 1 januari van kracht.

De supermarktketen kan de boete incasseren als de leverancier 98 % van de goederen levert of als één product niet leverbaar is. Albert Heijn sluit bovendien overheidsmaatregelen zoals een avondklok uit als excuus voor de leveranciers. Ook stakingen en arbeidsonrust kunnen niet ingeroepen worden.

De nieuwe voorwaarden zijn 'niet onderhandelbaar'. Of leveranciers al dan niet boetes ontvangen, wordt op weekbasis bepaald.

Volgens dezelfde krant zou een woordvoerder van Albert Heijn de coronaclausule als 'normaal' hebben bevonden. De boete wordt ingezet als een soort leveringsgarantie. Het zou daarnaast dienen als een 'compensatie als leveranciers steken laten vallen en ze klanten moeten teleurstellen'. 

Gerelateerde artikels

Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm

Actueel

Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy