Afrekening leeggoed van 5 jaar geleden betalen?

3 min.

Vraag

Door een afrekening van 5 jaar geleden op het leeggoed zou ik nu duizenden euro’s aan mijn groothandel moeten betalen. Kan dit zo maar?

Antwoord

In het recht bestaan er verjaringstermijnen die als doel hebben om voor (rechts)zekerheid te zorgen. Zo moeten ondernemingen binnen bepaalde termijnen laten weten of zij betaling van een factuur of huur verlangen.

Er bestaan verschillende termijnen afhankelijk van soort contract of factuur. De verjaringstermijn van één jaar (artikel 2272 Burgerlijk Wetboek) is enkel van toepassing voor transacties tussen handelaren en consumenten. Voor de transacties inzake afhandeling van leeggoed zou er beroep kunnen worden gedaan op de verjaringstermijn van 5 jaren voor “opeenvolgende en recurrente prestaties”. Er zijn gevallen waar er een afrekening wordt gedaan tot soms wel 5 jaar terug.  

Zelfs als men slechts maar een paar jaren teruggaat is het wel zo dat degene die een factuur wil betwisten dit tijdig moet doen, maar dit geldt evenzeer voor degene die een bedrag wil vorderen.

De onderneming moet ook tijdig de factuur of debetnota opstellen (artikel 8.11 van het Burgerlijk Wetboek). Bovendien moet de manier waarop deze afrekeningen gebeuren overzichtelijk en controleerbaar zijn, zeker indien zo lang wordt gewacht om die afrekening later over te maken. Anders zou er een onevenwicht ontstaan in de bewijslast hetgeen volgens de nieuwe B2Bwet problematisch zou kunnen zijn (artikel VI.91/5 Wetboek Economisch Recht). 

Advies aangeleverd door
Meester Michel SEGERS - Advocaat
michel.segers@flinn.law - 0472/420653
www.flinn.law - Avenue des Arts, 46 - 1000 BRUSSELS

Gerelateerde artikels

Gesprek met de voorzitter
Lunar Gin

Moeder- of Vaderdagcadeau

Lunar Gin

1 min.
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment

Actueel

Gesprek met de voorzitter
Lunar Gin

Moeder- of Vaderdagcadeau

Lunar Gin

1 min.
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy